SVT:s Friktion har i flera reportage skildrat problemen som kan kopplas till engångsplast – nu frågar vi ute klimatminister Isabella Lövin (MP). Foto: SVT Jörgen Söderström/Sara Sundstedt

Så svarar Lövin om plastförbud

Uppdaterad
Publicerad

Frankrike har gått längst i EU när det gäller att sätta P för engångsplast. Plastpåsar är ute i kylan och inom några är är det ”adieu” till tallrikar och muggar. En väg som klimatminister Isabella Lövin (MP) inte har några planer att slå in på – just nu.

Sverige har tillsammans med Fiji och de små-önationerna tagit initiativ till en FN-konferens i New York i juni om problematiken kring plast i haven. Tillsammans med länderna runt Östersjön vill Sverige nu bli ett ledande på att begränsa mikroplaster i kosmetika. Men när det gäller att göra som Frankrike och införa förbud mot olika påsar och tallrikar och muggar av plast så drar Lövin i bromsen.

SVT:s Friktion har i flera reportage skildrat problemen som kan kopplas till engångsplast. Nu ställer vi frågorna om Frankrikes förbud, mikroplasterna i hudvårds- och kosmetikaprodukter och vad som kan göras åt de oerhört små bitarna som sköljs ut i haven när vi tvättar våra kläder.

Hör vad Isabella Lövin svarar, över en lunch hemma hos Friktions reporter Karin Axelsdotter Olsson, i klippet ovan.

Och vet hon vilken Sydafrikas nationalblomma är?

Världen engagerar. Med reportage, fakta och analys tar vi upp de stora frågorna i vår tid. Frågorna som skaver lite. Människa och miljö, krig och konflikter – Friktion handlar om den värld vi alla delar. Du hittar alla våra klipp och ämnena vi fördjupar oss i på SVT Play, SVT Nyheter och på sociala medier.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vår inplastade planet

Mer i ämnet