Isabella Lövin. Foto: TT

Lövin: Sverige bör underteckna FN:s kärnvapenkonvention

Publicerad

Sverige bör skriva under FN:s kärnvapenkonvention. Det skriver vice statsminister Isabella Lövin (MP) på DN Debatt.

I juli 2017 röstade Sverige ja till FN:s kärnvapenkonvention, men Sverige har ännu inte skrivit på konventionen. Nu skriver Sveriges vice statsminister tillika biståndsminister Isabella Lövin på DN Debatt att det är dags för Sverige att underteckna konventionen.

”I en oförutsägbar värld kan inte mänsklighetens öde vila i händerna på oberäkneliga ledare som hotar varandra med massförstörelsevapen. Ingen människa ska kunna utplåna hundratusentals genom ett knapptryck. Därför behöver världssamfundet gå samman och förbjuda kärnvapen, precis som det gjort med landminor och klusterbomber.”, skriver Lövin på DN Debatt.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) öppnade i höstas för att skriva på kärnvapenkonventionen efter en grundlig analys.

Stormakter som USA, Frankrike och Storbritannien har varnat för att Sveriges försvarssamarbete med dem kan hotas om Sverige ansluter sig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer