”LSD kan hjälpa alkoholister sluta dricka”

Publicerad

Det psykedeliska preparatet LSD kan användas till att hjälpa alkoholister att sluta dricka. Det hävdar norska forskare som granskat äldre forskning om effekterna av LSD.

-Man bör överväga att erbjuda återkommande behandling med LSD i kombination med annan behandling till patienter som inte blivit hjälpta av de metoder som används idag, säger forskarna Pål-Ørjan Johansen och Teri Krebs vid Norges teknisk-naturvittenskaplige universitet (NTU) i Trondheim.

NTU-forskarna granskade forskning som gjordes på 1950-, 60- och 70-talen och fann totalt sex studier som uppfyllde dagens vetenskapliga krav, skriver nrk.no.

Det visade sig vid en uppföljning att 59 procent av patienterna som fått LSD antingen slutade dricka alkohol eller drack mindre än förut.

Enstaka doser
-Behandling med enstaka doser av LSD tycks ge lika bra resultat som dagligt bruk av mediciner som används mot alkholism idag. Det är ovanligt att ett läkemedel har effekt under ett halvt år efter att dosen tagits, säger forskarna.

Resultatet av Pål-Ørjan Johansens och Teri Krebs
forskning publicerades idag fredag i tidskriften Journal of Psychopharmacology.

Örjan Magnusson
orjan.magnusson@svt.se

LSD står för lysergsyredietylamid och uppfanns 1938 av schweizaren Albert Hoffman.

LSD klassas som en hallucinogen och kan ge förändrat medvetandetillstånd och förändrade sinnesupplevelser.

I de allra flesta länder är det idag förbjudet att tillverka, inneha, använda och sälja LSD.

Detta var dock ej fallet fram till 1967 i USA och fram till 1966 i Sverige.

NRK/Wikipedia

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer