Foto: TT

Analys: Luften gick ur Sanders för länge sen

Uppdaterad
Publicerad
ANALYS · För andra gången har Bernie Sanders misslyckats med att bli demokraternas presidentkandidat. När Vermont-senatorn nu kastar in handduken så frågar sig inte de flesta varför. De frågar sig varför det dröjt så länge.

Fouad Youcefi

Utrikesreporter

Jag träffade Bernie Sanders i somras i samband med att han besökte ett center för migrantbarn utanför Miami. Trots att han var den näst äldsta kandidaten (bara Mike Bloomberg var äldre) så fanns det ingen annan kandidat som talade med samma kraft och energi som Bernie Sanders. Länge hade han också medvind i opinionsundersökningarna i det stora splittrade demokratiska startfältet.

Men Bernie-effekten, som så när slog ut Hillary Clinton i primärvalet för fyra år sedan lyckades inte uppbåda samma stöd den här gången. Tre saker ledde till att Joe Biden nu kommer att ställas mot president Trump i valet i november.

  1. Många demokrater ogillade Hillary Clinton mycket starkt. Den här gången fanns en rad mittenkandidater som inte på långa vägar var lika impopulära som Clinton. När en rad av mittenkandidaterna hoppade av konsoliderades stödet för Joe Biden.
  2. Sanders misslyckades med sin satsning på att locka till sig svarta väljare i USA. När Joe Biden så tydligt vann i South Carolina, en delstat med afroamerikansk majoritetsbefolkning i februari lär den första av polletterna ha trillat ned och luften gick ur Sanders kampanj redan då.
  3. De unga Bernie-fansen gick inte och röstade i den utsträckning som Sanders kampanj trott och hoppats på. 

Har Biden vad som krävs?

När coronakrisen är över i USA kommer valrörelsen att accelerera igen. Frågan är om Joe Biden har vad som krävs för att utmana den sittande presidenten. Den tidigare vicepresidenten Biden kandiderar i mångt och mycket på sin erfarenhet, men också på att han är en ”decent guy”. Han har kallat Trump för en mobbare och sagt att han vill se en valrörelse som handlar om sakfrågorna och inte personerna. Hur Trump hanterar den debattdynamiken kommer att vara viktigt i kampen om väljarna.

Utan Sanders eller Elisabeth Warren i racet kan inte Trump längre attackera demokraterna för att ha blivit vänstervridna. Joe Biden har således en bättre chans än Sanders att locka till sig mittenväljare som är lite osäkra.

Hantering av pandemin kan avgöra

Men den stora jokern i valrörelsen nu är naturligtvis coronaviruspandemin. Om miljontals amerikaner fortfarande står utan jobb när det närmar sig november, så kommer Trump få det allt svårare att få igenom sitt budskap om att han är den bästa på att lösa ekonomiska bekymmer.

Idag, den 8 april leder Joe Biden mot Donald Trump med några få procentenheter i de flesta opinionsundersökningarna. Men den här striden har knappt börjat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa skeenden”.