De fem miljoner ansiktsmasker som har delats ut till unga och deras föräldrar bör användas så ofta som möjligt, uppmanar indiska myndigheterna. Foto: Manish Swarup/AP/TT

Luftföroreningar i Delhi – fem miljoner ansiktsmasker delas ut

Uppdaterad
Publicerad

I Indiens huvudstadsregion Delhi har myndigheterna delat ut fem miljoner ansiktsmasker till barn och ungdomar på grund av de svåra luftföroreningarna. På fredagen uppmättes partikelnivåer i Delhis luft som ligger nio gånger över Världshälsoorganisationens rekommendationer.

Tjock vit rök ligger som en filt över staden. Delhis chefsminister skriver på Twitter att huvudstaden förvandlats till ”en gaskammare”. Vid så dålig luftkvalitet som råder nu uppmanas människor att hålla sig inomhus och undvika all utomhusaktivitet på grund av hälsoriskerna.

Skolor håller stängt

De fem miljoner ansiktsmasker som har delats ut till unga och deras föräldrar bör användas så ofta som möjligt, uppmanar myndigheterna.

De styrande i Delhi utlyste nödläge på fredagen och beordrade stadens skolor att hålla stängt till den 5 november. Dessutom har ett tillfälligt byggstopp införts i Delhiregionen för att minska nivåerna av damm i luften. Kraftiga restriktioner råder sedan i måndags också på privat biltrafik i huvudstaden.

Livsfarlig rök

Många boende är ursinniga på att situationen är densamma år efter år. Luftföroreningarna i Delhi brukar vara som störst just i november och december. Det beror huvudsakligen på att bönder i intilliggande delstater som Haryana och Punjab bränner av sina skördade fält.

Fler än två miljoner bönder i regionen bränner varje vinter 23 miljoner ton växtdelar på omkring 80 000 kvadratkilometer land. Bränderna är så omfattande att de syns på den amerikanska rymdstyrelsen NASA:s satellitbilder.

Röken från bränderna består av en farlig mix av bland annat koldioxid, kvävedioxid och svaveldioxid.

Situationen förvärras ytterligare av rök från fyrverkerier som skjuts upp under den hinduiska festivalen Diwali.

På Twitter trendar hashtaggarna #DelhiAirQuality och #FightAgainstDelhiPollution

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer