Lufthansa erkänner: Kände till pilotens depression

Publicerad

Tvärtemot vad man tidigare sagt, visar det sig nu att Lufthansa faktiskt känt till att andrepiloten på det havererade flygplanet haft en allvarlig depression.

Lufthansas vd  uttryckte tidigt att företaget inte hade kännedom om något som skulle ha kunnat få styrmannen Andreas Lubitz att avsiktligt krascha sitt flygplan. Nu visar det sig att de uppgifterna inte stämmer.

Avbröt utbildningen

Andreas Lubitz hade nämligen berättat för flera chefer på Lufthansas egen flygskola om sin tidigare djupa depression.

Han avbröt sin flygutbildning men återkom 2009 och försåg då Lufthansa med medicinska dokument från en läkarundersökning som visade på hans depressiva episod.

Allvarligt för Lufthansa

Om haveriutredningen slår fast att Andreas Lubitz medvetet orsakade kraschen, kan de nya uppgifterna få stor juridisk betydelse.

Lufthansa står redan nu inför gigantiska skadeståndsbelopp. Man ska ha reserverat inte mindre än 300 miljoner dollar – omkring 2,2 miljarder kronor – för skadestånd tilll de anhöriga.

Det är för tidigt att säga vad de nya uppgifterna kan betyda för en eventuell brottsutredning mot företagets chefer. Allt hänger på haveriutredningen och vad denna kommer fram till.   

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Flygkraschen i Frankrike

Mer i ämnet