Över 30.000 människor har samlats på Järnvägstorget i centrala Helsingfors för att demonstrera mot regeringens planerade sparåtgärder. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Finland i massprotest mot krispaket

Publicerad

Över hela Finland strömmade människor i dag ut till torg för att delta i en massdemonstration mot regeringens stora planerade åtstramningar. Landet stod stilla samtidigt som människor slöt upp i stor skala, trots ösregn.

I dag samlades 30.000 finländare för att delta i en demonstration i Helsingfors, och liknande upprop ska hölls på flera andra orter i landet,  som ett svar på att den finländska regeringen annonserat kommande nedskärningar i samhällsekonomin.

Inför dagen väntades i princip all kollektivtrafik i landet stå still, men något trafikkaos är det inte tal om i vare sig Helsingfors, Tammerfors, Åbo eller Uleåborg. Trycket på vägarna väntas dock öka under dagen i samband med att människor tar sig till och från platser för att demonstrera, uppger Helsingfors-trakten, uppger Hufvudstadsbladet.

Busslaster till Helsingfors

Samtidigt som kollektivtrafik ställts in har särskilt insatta turer med strejkbussar arrangerats, ekipage som skeppar busslaster med människor från flera stora städer till Helsingfors.

Under hashtag #Stop letar protesterna sig ut i sociala medier.

”#stop-bussen från Åbo till Hfors är full med människor jag inte träffat förut. Bådar gott. Ett värdigt arbetsliv är en gemensam sak för oss.”, citerar Svenska Yle Kai Alajoki, ordförande för Ungdomens Nordiska råd, på Twitter.

Tusentals människor på Järnvägstorget

Vid tolv-tiden, finsk tid, hade omkring 30.000 människor samlats på Järnvägstorget i Helsingfors.

På scenen avlöste talarna varandra.

– Det är väldigt betydelsefullt att vi är så många här i dag. Vi är här för att försvara grundlagen, Finlands rykte och rätten att avtala om villkoren på arbetsmarknaden, sade akademikerförbundet Akavas ordförande Sture Fjäder i sitt tal på torget, enligt Svenska Yle.

Polisen bevakade samlingen med åtanke att anarkister möjligen är i rörelse, uppger Svenska Yle.

Men inga våldsamheter har rapporterats från de manifestationer som hållits.

Många samhällsfunktioner står stilla

För dagen har brevbäringen uteblivit, många butiker håller stängt, färre poliser är i tjänst och vissa skolor och daghem är stängda. Arbetstagare anslutna till Metallarberfärbundet har valt att inte dyka upp på jobbet i dag, vilket för större bolag som ABB och Wärtsilä innebär omkring 700 personer per företag, uppger Svenska Yle.

Flygbolaget Finnair har på förhand ställt in 15 inrikesflyg, och förseningar väntas också på andra flygningar. All tågtrafik har stoppats mellan klockan 06 och 18 och bussarna står still ett dygn framåt från klockan 03 på morgonen. Undantaget är ett fåtal bussar i huvudstadsregionen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer