Alexander Lukasjenko Foto: Nikolai Petrov/AP/TT

Lukasjenko: Jag avgår när ny konstitution har antagits

Uppdaterad
Publicerad

Belarus långvarige president Alexander Lukasjenko säger att han kommer att avgå när landet har fått en ny grundlag, rapporterar Reuters med hänvisning till nyhetsbyrån Belta.

– Jag kommer inte att arbeta som president med er under en ny konstitution, säger Lukasjenko, men utan att gå in närmare på exakt när detta skulle kunna ske. Han ska dock ha betonat vikten av ändringar i grundlagen.

De senaste månaderna har Belarus skakats av sviterna efter det hårt kritiserade valet i augusti efter vilket Lukasjenko utropade sig som vinnare. Presidenten, som suttit vid makten i 26 år och kallats Europas sista diktator, ska enligt offentliga siffror ha vunnit med över 80 procent av rösterna.

Massiva demonstrationer mot vad som både inom och utanför landet beskrivits som ett riggat val har sedan dess hållits i landet. Hundratals demonstranter har gripits och vittnesmål om tortyr och övervåld från polisens sida har förekommit.

Lukasjenko har förnekat att valet ska ha varit riggat.

Ryska påtryckningar

Ryssland, en nära allierad med regimen i Belarus, har under hösten uppmanat Lukasjenko att genomföra reformer i grundlagen för att lugna den revoltartade stämningen i landet, något Lukasjenko gått med på.

På torsdagen rapporterade Reuters att presidenten sagt att ett nytt val eventuellt kan hållas efter att en ny grundlag kommit på plats, något som oppositionen beskrev som en förhalande undanmanöver.

Även EU har utövat påtryckningar mot Belarus med anledning av det kritiserade valet, bland annat med sanktioner, något Sverige ställt sig bakom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.