EU har beslutat om att införa restriktioner mot Belarus efter det ifrågasatta presidentvalet. Nu hotar president Alexander Lukasjenko att svara med sanktioner mot omvärlden. Foto: Tatyana Zenkovich/Sergei Sheleg/TT

Lukasjenko: Ryssland och Belarus kan ena sina styrkor

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland och Belarus kan förena sina militära styrkor om ett hot uppstår från väst, säger Belarus president Alexander Lukasjenko.

Han varnar också för att Belarus kan komma att införa sanktioner mot andra länder, om omvärlden inför sanktioner mot dem.

President Alexander Lukasjenko har fortsatt att avfärda demonstranternas krav på nya val och deras krav på att han ska avgå, sedan det kritiserade och ifrågasatta presidentvalet den nionde augusti.

Lukasjenko har beordrat halva Belarus armé att gå in i stridsberedskap, på grund av det som presidenten beskriver som ett hot från Nato, rapporterar den statliga belarusiska nyhetsbyrån Belta.

Nu säger Alexander Lukasjunko att Belarus och Ryssland kan komma att förena sina militära styrkor, om ett hot från väst uppstår, rapporterar Reuters. I nuläget har dock ingen rysk militär korsat gränsen till Belarus, säger presidenten under fredagen.

Belarus kan svara med sanktioner

Efter presidentvalet för snart tre veckor sedan har EU beslutat att införa sanktioner mot Belarus. Det är dock fortfarande oklart hur dessa kommer att se ut.

Lukasjenko menar att Belarus kan svara med samma mynt. Det kan till exempel röra sig om att blockera varutransportvägar som går genom Belarus, säger presidenten. En sådan sanktion skulle bland annat påverka grannlandet Litauen. President Lukasjenko har också hotat med en bojkott mot Litauiska hamnar.

Under fredagen svarade Litauens president:

– Presidenten stöttar sanktionerna mot Belarus, på europeisk, regional och nationell nivå. Det är ett svar på de statliga myndigheternas våld och kränkningarna av mänskliga rättigheter i landet, säger en talesperson för president Gitanas Nauseda, till Reuters.

”Potentiell mardröm”

Edi Rama, Albaniens premiärminister och nuvarande ledare för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE, har erbjudit att medling i konflikten. Han säger att det är djupt oroande att mer än hundra journalister har gripits, utsatts för våld och deporterats.

– Ännu mer alarmerande och sorgligt har förlusten av liv, allvarliga skador och utbredda rapporter om saknade personer varit. Bilden är ful. Milt uttryckt. Det är en potentiell mardröm för Belarus och dess folk, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.