Brasiliens president Jair Bolsonaro Foto: Natacha Pisarenko/AP Photo

Lula kan ha fängslats på politiska grunder

Uppdaterad
Publicerad

Brasiliens justitieminister samarbetade i hemlighet med åklagare för att döma landets ex-president Lula da Silva till fängelse i syfte att hindra honom från att delta i politiken, det skriver den undersökande sajten The Intercept. Uppgifterna är politisk dynamit i Brasilien där sittande presidenten Jair Bolsonaro stöter på allt hårdare motstånd från oppositionen.

Den undersökande sajten The Intercept har genom en anonym källa kommit över privata chattkonversationer, foton och inspelningar som man säger visar på ”allvarliga förseelser, oetiskt beteende och systematisk bedräglighet”.

Materialet uppges visa hur åklagarna talade öppet om att hindra ex-presidenten Luiz Inácio Lula da Silva från att ställa upp i 2018 års val, i vilket han var favorittippad, och hur de vidtog åtgärder för att uppnå det.

Samtidigt ska åklagarna i den uppmärksammade korruptionsutredningen mot ex-presidenten uttryckt allvarliga tvivel kring Lulas skuld.

I centrum för avslöjandet står Sergio Moro som i dag är Brasiliens justitieminister. 2017 arbetade Moro som antikorruptionsdomare, och var den som utdelade domen som hindrade Lula da Silva från att delta i valet.

”Ruttna i fängelset”

När högerpopulisten Jair Bolsonaro den 1 januari i år tillträdde som Brasiliens nye president gav han Sergio Moro justitieministerposten. Under sin valkampanj sade Bolsonaro att han hoppades att Lula skulle ”ruttna i fängelset”.

”Moro samarbetade i hemlighet, och oetiskt, med utredningens åklagare för att forma åtalet mot Lula, och låtsades sedan vara fallets neutrala domare”, skriver sajten The Intercept.

Stämmer uppgifterna skulle det innebära en politisk och rättslig skandal i Latinamerikas största land och ekonomiska nav.

Bekräftar hackning

Lula ledde Brasilien mellan 2003 och 2010, och har nekat till alla anklagelser om korruption. Han avtjänar ett drygt åttaårigt fängelsestraff för att ha tagit emot en lägenhet som en muta. Han dömdes 2017 till ytterligare nästan 13 års fängelse i ett nytt korruptionsfall.

Korruptionsutredningen bekräftar att deras medarbetare hackats. Justitieminister Moro säger att materialet erhållits genom ”brottsligt intrång i åklagares mobiltelefon”, och menar att uppgifterna är tagna ur sitt sammanhang.

Lovar fler avslöjanden

Sajten The Intercepts grundare är den grävande amerikanske journalisten Glenn Greenwald som tilldelades det prestigefyllda Pulitzerpriset 2014 för sina avslöjanden om den amerikanska signalspaningsmyndigheten NSA:s massövervakning av elektroniska kommunikationer.

The Intercept lovar fler avslöjanden om justitieminister Moro och åklagarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.