Justitieminister Simonetta Sommaruga till höger och finansminister Minister Eveline Widmer-Schlumpf på en presskonferens under söndagen. Resultatet i folkomröstningarna blev att alla förslag röstades emot med majoritet. Foto: TT

Nej i schweiziska omröstningar

Uppdaterad
Publicerad

Nej, nej och nej. Det blev schweizarnas svar i tre viktiga folkomröstningar. Frågorna att ta ställning till var om invandringen ska begränsas, guldreserven förstärkas och välbeställda utlänningar beskattas hårdare.

Det blev tydliga utslag i samtliga tre omröstningar.

I februari röstade schweizarna ja till att införa kvoter för EU-invandring. Folkomröstningen på söndagen gällde ett förslag som skulle minska invandringen rejält om det fick schweizarnas stöd. Det är miljöorganisationen Ecopop som väckt frågan och kopplar ihop invandring med hushållning med landets resurser. Inget politiskt parti står bakom initiativet.

Bara 27 procent av väljarna gillade förslaget enligt det preliminära resultatet.

-Ecopop blev Ecoflopp, konstaterade mediebolaget SRF.

En annan omröstning gällde handlade om att ändra skattelagstiftningen för de många utländska medborgare med stora förmögenheter som bor i Schweiz. Väljarna hade att ta ställning till om dagens förmånliga schablonbeskattning skulle slopas. Även här blev det en tydlig nej-majoritet.

Den tredje frågan som det röstades om var om landets centralbank ska tvingas att utöka sin guldreserv. Inte heller det förslaget fann tycke hos väljarna – närmare 77 procent sade nej.

Fakta: Folkomröstningar om tre frågor

1. Miljöorganisationen Ecopop väckte frågan om att minska invandringen för att värna om landets naturresurser.

Resultat: 27 procent ja, 73 procent nej.

2. Det högerinriktade Schweiziska folkpartiet ville att centralbanken skulle tvingas utöka guldreserven kraftigt.

Resultat: 23 procent ja, 77 procent nej.

3. Slopande av den förmånliga schablonbeskattningen för välbärgade utlänningar som bor i Schweiz.

Resultat: 48 procent ja, 62 procent nej.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.