Kim Jong-Un vid mötet på den norra sidan i den, så kallade, demilitariserade zonen. Foto: TT

På igen – Kim Jong-Un ”fast besluten” att få till toppmöte med Trump

Uppdaterad
Publicerad

Sydkoreas president Moon Jai-In och Nordkoreas diktator Kim Jong-Un möttes på lördagen. Efter samtalen tycks siktet återigen vara inställt på att få till det toppmöte mellan Trump och Jong-Un som varit planerat att äga rum 12 juni.

Att Moon Jae-In och Kim Jong-Un återigen möttes i den demilitariserade zonen i Nordkorea under lördagen överraskade många på förhand. Med kort varsel skulle de båda ledarna träffas igen, bara en månad efter att de senast samtalade i ett historiskt möte på högsta nivå mellan länderna.

Om det planerade toppmötet mellan USA:s president Donald Trump och Kim Jong-Un, som är tänkt att hållas i Singapore den 12 juni, överhuvudtaget ska bli av har varit på agendan de senaste dagarna och nu ser det, efter många turer, återigen ut att vara inbokat i de båda ledarnas kalendrar.

Nordkorea-krisen

Jong-Un uppges vara hängiven

Den sydkoreanske presidenten berättade att just mötet USA-Nordkorea var något man hade pratat om under dagens samtal i den demilitariserade zonen. Kim Jong-Un ska ha sagt sig vara fast besluten att få till toppmötet med Donald Trump och att göra Koreahalvön fri från kärnvapen.

De båda länderna kom överens om en avrustningsplan redan vid samtalen för en månad sen, men efter att relationen mellan länderna sett ut att ha blivit sämre senaste veckorna har det funnits en viss osäkerhet kring den överenskommelsen.

Trump: Går mycket bra

Kort efter att Moon Jae-In berättat om dagens samtal gick även Donald Trump ut och sade att USA arbetar för att få till mötet i Singapore.

– Det går mycket bra med planerna ifråga om toppmötet med Nordkorea, sade den amerikanske presidenten tidigt på söndagsmorgonen, svensk tid.

– Vi tittar på den 12 juni i Singapore. Det har inte förändrats.

Bakgrund: Realationernas bergochdalbana

Under våren 2018 har relationen mellan Nordkorea och västvärlden i hög grad tinat upp, bland annat efter Nordkoreas deltagande i vinter-OS i sydkoreanska Pyeongchang.

Den 27 april möttes ledarna för de två koreanska staterna i fredshuset i Panmunjom, på gränsen mellan Nord och Syd, och enades då om att arbeta för ett fredsavtal och kärnvapennedrustning på Koreahalvön. Den 9 maj besökte USA:s utrikesminister Mike Pompeo Nordkoreas huvudstad Pyongyang och träffade då diktatorn Kim Jong-Un.

Nordkorea lovade i ett tecken på god vilja att montera ned sin anläggning för kärnvapentester för att hålla det löfte som gavs vid mötet i slutet av april. Något de under överseende av journalister påstod sig ha genomfört på torsdagen, den 24 maj. Ingen av journalisterna på plats fick dock ta med sig gps, eller på annat sätt avgöra att de befann sig på rätt plats. Ett annat tecken på god vilja de senaste veckorna var frisläppandet nyligen av tre amerikaner som suttit fängslade i Nordkorea.

Den 12 juni skulle Kim och USA:s president Donald Trump enligt planen träffas i Singapore.

I förra veckan kom dock en plötslig vändning i retoriken. Nordkorea ställde in ett planerat samtal på hög diplomatisk nivå som skulle hållas med Sydkorea. Regimen sade sig även behöva ompröva toppmötet i juni om Washington insisterar på att Nordkorea ger upp sitt kärnprogram.

I torsdags meddelade Trump att det planerade toppmötet den 12 juni ställs in. Orsaken angavs bland annat vara Nordkoreas hårda retorik den senaste tiden.

Redan på fredagen sade sig Pyongyang vara redo för ett toppmöte ”när som helst, på vilket sätt som helst”. Det dröjde inte länge innan Trump därefter kovände och konstaterade att Singaporemötet kanske kommer att äga rum trots allt.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet