Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Konstantins familj har tagit skydd undan kriget i sitt källarutrymme. Där bor han nu med sin fru, dotter och mamma. Foto: Emil Larsson/SVT

Konstantin i ukrainska Lyman bor i en källare: ”Är som att leva i ett fängelse”

Uppdaterad
Publicerad

Staden Lyman i östra Ukraina erövrades av Ryssland i maj förra året. I oktober återtogs området av Ukraina, men trots att ryssarna pressades tillbaka har beskjutningen fortsatt. Av de invånare som finns kvar i staden lever många numera i källarutrymmen under de stora bostadskomplexen.

– Det är som att leva i ett fängelse, säger Konstantin som bor i staden tillsammans med sin familj.

På tisdagen, den 24 januari, är det exakt elva månader sedan Ryssland inledde invasionen av Ukraina. I Lyman, som tidigare var en industristad med mellan 20 000 och 30 000 invånare, är nästan samtliga hus skadade av beskjutning.

Många människor har valt att lämna staden, medan vissa blivit kvar. Konstantin och hans familj har inte rört sig utomhus på nio månader, berättar han för SVT:s team på plats i Ukraina.  

– Man kan inte gå ut och har ingenstans att ta vägen. Vi bor i källaren. Vad är det för liv?

Hans hustru Irina lämnade inte källaren på två månader.

– Jag andades aldrig frisk luft, säger hon.

Hör mer från familjen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.