Macron blir Frankrikes nye president – Le Pen erkänner sig besegrad

Uppdaterad
Publicerad

Emmanuel Macron blir Frankrikes näste president. Det står klart efter det att de första vallokalsundersökningarna presenterats kl 20. Marine Le Pen har erkänt sig besegrad och har gratulerat sin motståndare.

Jublet var öronbedövande utanför Louvren i centrala Paris, där mittenkandidaten Emmanuel Macrons anhängare hade samlats. Kl 20 presenterades flera vallokalsundersökningar som visar att Macron får omkring 65 procent av rösterna, mot omkring 35 procent för Marine Le Pen.

– Detta är en historisk stor skillnad, bättre resultat för Macron än vad man trott, säger statsvetaren Göran von Sydow i SVT:s valvaka.

Bara minuter senare erkände sig Le Pen besegrad. Han konstaterar att fransmännen har röstat för kontinuitet och berättar att hon har ringt och gratulerat sin motståndare.

Macron blir Frankrikes hittills yngste president

Därmed står det klart att Emmanuel Macron blir Frankrikes näste – och hittills yngste – president.

Emmanuel Macron, med rörelsen En marche (På väg), har haft ett betydande övertag i opinionen mot Marine Le Pen. Avståndet har ökat efter den uppmärksammade och hårda debatten i tv mellan de två i onsdags. Le Pen fick lågt betyg för sin hätska insats, även bland många i de egna leden.

Prognosen som publicerades kl 20 stämmer väl överens med de opinionsundersökningar som publicerats tidigare, som alla pekat på att Macron kommer att vinna presidentvalet.

Ny rörelse med entusiastiska ungdomar

På bara ett år har Macrons skapelse En marche blivit en tung spelare i den franska politiken. Den stigande stjärnan har bländat en stor mängd entusiastiska ungdomar och företrädare från såväl höger som vänster.

Men åt vilket politiskt håll den nyvalde presidenten själv lutar är det inte riktigt någon som vet.

LÄS MER: Så stor är presidentens makt

Lägsta valdeltagandet på mycket länge

Valdeltagandet ligger på ungefär 74 procent, enligt prognoser. Detta innebär att valdeltagandet blir det lägsta på flera årtionden i Frankrike.

Både Marine Le Pen och Emmanuel Macron valde att rösta i vallokaler i norra delen av landet idag.

Vid 11-tiden på förmiddagen röstade Emmanuel Macron, ledare för rörelsen En Marche!, i Touquet där hans hustru Brigitte Macron har ett hus.

Några minuter senare röstade Nationella Frontens ledare Marine Le Pen valde i Hénin-Beaumont i norra delen av landet.

Båda begav sig sedan till Paris och sina respektive valvakor.

I en intervju med nyhetsbyrån AFP efter att de första valprognoserna gett honom segern säger Emmanuel Macron att valresultatet representerar ”hopp”.
– Ett nytt kapitel i vår långa historia påbörjas i kväll. Jag vill att det ska vara ett kapitel om hopp och förnyat självförtroende, säger han till AFP efter segerbesket.

Macron blir överbefälhavare

Presidenten är Frankrikes statschef som representerar landet internationellt. Han har det främsta ansvaret för Frankrikes utrikes- och försvarspolitik, och innehar titeln ”chef des armées” – överbefälhavare för landets militära styrkor. Dessutom utser presidenten en premiärminister, som blir regeringschef.

LÄS MER: Det här är Emmanuel Macron

Säkerhetspådraget har varit stort under presidentvalet. Fler än 50.000 nationella poliser har varit utplacerade på valdagen. Vid lunchtid på söndagen fick den öppna platsen vid museet Louvren i Paris, där Emmanuel Macron ska hålla tal i kväll, evakueras. Detta efter att misstänkt föremål hittats på platsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Presidentval i Frankrike 2017

Mer i ämnet