Macron hade redan under sitt valmanifest lovat att Frankrikes skolor skulle bli mobilfria. Foto: TT/Christophe Ena

Macron: ”Förbjudet att använda mobiltelefoner i skolor”

Uppdaterad
Publicerad

Det blir totalförbjudet att använda mobiltelefoner på skolor i Frankrike. ”Beslutet att förbjuda mobiltelefoner i grundskolan är nu fastställt av Frankrikes nationalförsamling”, skriver president Emmanuel Macron på Twitter.

Beskedet var väntat och Macron hade redan under sitt valmanifest lovat att Frankrikes skolor skulle bli mobilfria. Nu har nationalförsamlingen klubbat igenom beslutet som väntas träda i kraft efter sommaren.

Bestämdes redan i December

Redan i december förra året meddelade Frankrikes utbildningsminister Jean-Michel Blanquer under sin medverkade i tv-programmet Le Grand Jury att Frankrike kommer att förbjuda mobiltelefoner i skolor.

I Frankrike äger nästan nio av tio ungdomar i åldern 12-17 en mobiltelefon, skriver tidningen Le Parisien. I klassrummen råder redan förbud mot att ha telefonen framme och vissa skolor har dessutom redan valt att införa ett totalt mobilförbud i hela skolan. Men efter sommaren måste samtliga skolor i landet följa det nya beslutet.

”Beslutet att förbjuda mobiltelefoner i grundskolan och högstadiet är nu fastställt av Frankrikes nationalförsamling.”, skriver Macron. Foto: Twitter

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer