Frankrikes president Emmanuel Macron talade till fransmännen under måndagskvällen. Foto: LUDOVIC MARIN/ TT

Macron: Frankrike stänger gränserna

Uppdaterad
Publicerad

De franska gränserna stänger från och med tisdagen vid lunch i samarbete med EU-länder. Det sa Frankrikes president Emmanuel Macron i ett tv-tal till nationen på måndagen.

– Vi är i ett hälsokrig, sa han.

President Macron uppmanar alla franska medborgare att stanna i sina hem och enbart röra sig utomhus för absolut nödvändiga sysslor, för att förhindra spridning av coronaviruset.

– Från och med tisdag klockan 12 och minst 15 dagar framöver blir vår rörelsefrihet kraftigt begränsad. Det betyder att träffar utanför hemmet med vänner och familj inte är tillåtna, sa Macron.

Coronapandemin

– På allt franskt territorium, inom Europa såväl som utanför bör endast nödvändiga resor göras.

Dessutom sa han att den andra valomgången i kommunalvalen, som skulle hållas i helgen, kommer att ställas in.

– Man kan inte förutse hur lång tid den nuvarande situationen kommer att pågå, sa han.

Stängda gränser

Macron upprepar också beskedet från EU tidigare i dag om ett förbud för inresande från länder utanför EU och Schengenområdet de kommande 30 dagarna. Han meddelade samtidigt att Frankrike stänger sina gränser från med med tisdag vid lunchtid.

Beslutet görs i samarbete med EU-länder, sa han.

– Aldrig har Frankrike behövt ta sådana exceptionella beslut i fredstid.

– Vi är i ett hälsokrig, sa Macron.

Från och med tisdag kommer samtliga fakturor för el, gas, vatten och bostadshyror att ”ställas in”, sa Macron.

Samtliga franska politiska projekt på regeringsnivå sätts nu på paus för att fokusera på hanteringen av den pågående smittspridningen.

Bakgrund corona-pandemin i Frankrike

Frankrike hör till de värst coronadrabbade länderna i Europa. Offentliga platser som inte ses som livsviktiga har stängts, som restauranger, kaféer, biografer och nattklubbar. Matbutiker, apotek, banker och tobaksaffärer håller dock öppet.

Skolor, daghem och universitet har stängt. Sammankomster med över hundra människor har förbjudits. Det är inte tillåtet att besöka ålderdomshem och människor över 70 år uppmanas att stanna inomhus. Icke-akuta kirurgiska ingrepp skjuts upp för att prioritera vård av coronasmittade.

Priset på handsprit regleras enligt lag och staten har tagit kontroll över tillverkningen av ansiktsmasker.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet