Marine le Pen och Emmanuel Macron. Foto: TT

Macron och Le Pen i hetsig debatt om integration

Han var den chanslöse utmanaren som nu blivit storfavorit. I den första stora tv-debatten inför Frankrikes presidentval var det upp till bevis för Emmanuel Macron. Han valde att gå en väg där han anklagade motståndaren Marine Le Pen för att ljuga och försöka splittra det franska folket. Le Pen menade att hon skulle styra upp det ”explosiva” säkerhetsläget i Frankrike.

– De traditionella partierna, de som i decennier misslyckats med att lösa gårdagens problem kommer inte att vara i stånd att göra det i morgon heller, sade Macron under debatten, som dominerade det franska Twitterflödet redan innan den startade på måndagskvällen.

”Inte vara Angela”

Marine Le Pen valde att fokusera på en av partiets hjärtefrågor, EU-motståndet, när kandidaterna samlades i Paris-förstaden Saint-Denis.

– Jag vill vara Frankrikes president, inte övervaka en vag region inom Europeiska unionen. Jag vill inte vara Angela Merkels vice förbundskansler, sade hon.

Det har i kölvattnet av brexit funnits en oro på marknaden för att Le Pen, som lovat överge euron och hålla en folkomröstning om EU-medlemskapet, ska segra i valet.

Het debatt om invandring

Tre teman dominerade tv-debatten: den sociala modellen (inkluderande utbildning, miljö, säkerhet och invandring), den ekonomiska modellen och vilken roll som Frankrike ska spela internationellt. Fyra av debattmotståndarna – Le Pen, konservative François Fillon, socialdemokraten Benoît Hamon och vänsterns Jean-Luc Mélenchon – hade på förhand väntats rikta in sig på den oberoende Macron.

En fråga där det hettade till var just om säkerhet och invandring. Le Pen anklagade Macron för att uppmuntra bruket av så kallade burkini, heltäckande baddräkter som vissa muslimska kvinnor bär. Klädesplagget har väckt debatt i Frankrike, senast i somras.

– Du ljuger för väljarna genom att förvrida sanningen, sa Macron.

”Krig mot islamistisk fundamentalism”

När Le Pen fick frågan om migration och islam i Frankrike fortsatte hon med sin hårda linje.

– Jag vill sätta stopp för invandringen, det står utom alla tvivel, sa hon, och fortsatte sedan argumentera för att radikal, våldsam islamism växer i Frankrike och att säkerhetsläget är ”explosivt”.

– Vi måste se till att ta fram resurserna som behövs för att kunna föra detta nödvändiga krig mot islamistisk fundamentalism, sa Le Pen och talade bland annat om att radikala moskéer i Frankrike ska kunna stängas.

”Enormt problem”

Fillon klargjorde att han inte alls håller med Macron i dennes hyllande av Tysklands förbundskansler Angela Merkel och hennes agerande under flyktingkrisen.

– Det sätt som den här krisen hanterades på har skapat ett enormt problem i Europa, sade han.

För den relativt orutinerade Macron var debatten ett slags elddop. Många väljare och analytiker är fortsatt osäkra på om han är fågel eller fisk.

– Betydelsen av den här debatten går inte att underskatta. Bara 60 procent av väljarna säger sig redan ha bestämt sig, säger analytikern Antoine Bouvet till Reuters.

Opinionen: Macron bäst

Den fristående presidentkandidaten Emmanuel Macron var den som övertygade mest i den franska tv-debatten, enligt en opinionsundersökning från Elabe.

29 procent av dem som såg debatten anser att Macron var den mest övertygande, före vänsterkandidaten Jean-Luc Mélenchon med 20 procent.

Den republikanske François Fillon och högerextrema Marine Le Pen hamnade på en delad tredjeplats med 19 procent, efter den nästan tre och en halv timme långa debatten.

Fakta: Opinionen i Frankrike

Visa

Så här ser opinionsläget ut inför den första presidentvalsomgången i Frankrike den 23 april, enligt mätinstitutet Odoxa:

Emmanuel Macron, På marsch 26,5

Marine Le Pen, Nationella fronten 26,0

François Fillon, Republikanerna 19,0

Benoît Hamon, Socialistpartiet 12,5

Jean-Luc Mélenchon, Vänsterfronten 10,5

Övriga sex kandidater stöds av 0-3 procent av de tillfrågade och kommer inte att delta i måndagskvällens tv-debatt.

I en avgörande andra omgång mellan de två kandidater som får flest röster i första omgången (om ingen direkt lyckas få över 50 procent) skulle Macron enligt Odoxa besegra Le Pen med 64 procent mot 36.

Källa: TT

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Presidentval i Frankrike 2017

Mer i ämnet