Frankrikes president Emmanuel Macron skräder inte orden om försvarsalliansens Natos tillstånd Foto: Ludovic Marin/Reuters/TT

Macron om Nato: En hjärndöd allians

Uppdaterad
Publicerad
Frankrikes president Emmanuel Macron tycker att Nato har blivit en ”hjärndöd” allians och klagar på USA. Tyska kollegan Angela Merkel tycker att Macron är för svepande i sin kritik.

Macron är hård i sin diagnos över tillståndet för försvarsalliansen Nato. I en intervju med brittiska tidskriften the Economist varnar Macron andra länder i Europa för att de inte längre kan lita på stormakten USA.

– Vad vi för närvarande upplever är Natos hjärndöd, säger han i intervjun.

Macron får även frågan om han tror att Natos artikel 5 – en kollektiv insats om en medlemsnation angrips militärt – fortfarande skulle fungera.

– Jag vet inte, säger han och utvecklar sitt resonemang: han anser att USA ”vänder ryggen mot oss”, och säger att det är svårt att avgöra vad Nato är i ljuset av USA:s åtaganden.

Merkel hugger tillbaka

Som exempel nämner den franske presidenten USA:s beslut att dra tillbaka sina militära styrkor från de av kurder kontrollerade områdena i nordöstra Syrien. Den amerikanske presidenten Donald Trumps beslut kom som en överraskning för London, Berlin och Paris.

Men Macrons hårda kritik får mothugg av tyska förbundskanslern Angela Merkel, som kommenterar tidskriftsintervjun med att den är lite väl hård.

– Jag tror inte att svepande omdömen är nödvändiga, inte heller när vi har problem och behöver sluta oss samman, säger Merkel enligt AFP.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer