Den nya regeringen ska finnas på plats i början av juli. Foto: Markus Schreiber / TT

Macron redo att bilda ny regering

Uppdaterad
Publicerad

Franske presidenten Emmanuel Macron har bett premiärministern Elisabeth Borne att få föreslå en ny regering som ska finnas på plats i början av juli, rapporterar Le Monde.

Macron befinner sig under stark press att hitta kompromisser bland oppositionen för att lyckas bilda en ny regering. Senaste gången en president saknade majoritetsstöd i nationalförsamlingen var efter valet 1997. Statschefen är nu öppen för att att de ledande positionerna öppnas upp för andra politiska krafter, men utesluter uttryckligen La France insoumise och Rassemblement National.

– Jag blandar inte ytterligheter, jag har alltid varit tydlig med det, motiverar han.

Ingen samlingsregering

Sedan hans liberala koalition Tillsammans förlorade sin absoluta majoritet i nationalförsamlingen har det varit rusningstrafik in och ut ur Elyséepalatset för de olika partiledarna. Kommunistpartiets Fabien Roussel och Nationell samlings Marine Le Pen har uppgett att Macron lyft idén om en samlingsregering. Men det är inte aktuellt som det ser ut nu, säger Macron i ett TV-tal som sändes i veckan.

Han uppmanar nu oppositionspartier att ”se förbi politiken” och sade att partierna ”tillsammans kommer att behöva lära oss ett nytt sätt att styra och stifta lagar på”.

Starkt förtroende för premiärministern 

Under dagen meddelade även Élyséepalatset att Emmanuel Macron har avfärdat premiärminister Elisabeth Bornes avskedsansökan som lämnats in “så att regeringen kan fortsätta arbeta”. Det hör till den franska traditionen att regeringschefen erbjuder sin avgång efter parlamentsvalet, men Macron tog istället tillfället i akt att bekräfta sitt förtroende för Borne. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.