Foto: TT

Rekordmånga kvinnor tar plats i parlamentet

Uppdaterad
Publicerad

Sent på söndagskvällen stod det klart, med platser kvar att dela ut, att över 200 kvinnor var invalda i parlamentet. Främst sker det tack vare president Emmanuel Macrons beslut om hälften kvinnor bland kandidaterna från La république en marche (LREM).

På söndagskvällen stod det klart, med platser kvar att dela ut, att minst 200 kvinnor var invalda i parlamentet. Tidigare satt 155 kvinnor i parlamentet, 27 procent av de 577 platserna.

Catherine Barbaroux, LREM:s ordförande, hyllade resultatet.

-Det här är ett historiskt ögonblick för kvinnornas representation i parlamentet, säger hon.

Macron presenterade sina 428 kandidater, varav 214 män och 214 kvinnor, i början av maj. Drygt hälften av dem hade aldrig tidigare valts till en politisk post.

När sedan utnämningarna till ministerkandidater presenterades hördes en del kritik om att de tunga posterna gick till män.

Uppmanade i video

Andelen kvinnor i det franska parlamentet har ökat stadigt, från 12 procent efter valet 2002 till 27 procent efter senaste valet 2012.

Trots att Frankrike har ett system där partier förlorar bidrag på att inte ha minst 49 procent kvinnliga kandidater så har de flesta partier tidigare ändå ställt upp med långt fler än hälften män. När kvinnor finns på listorna har det tenderat att vara i valkretsar där de inte har lika stor sannolikhet att vinna.

-En marche beslutade att ge kvinnorna bättre platser på listorna. Det var ett djärvt drag, säger 34-åriga Brune Poirson, en LREM-kandidat som nu valts in i parlamentet.

Hon valde, utan politisk erfarenhet, att ställa upp som kandidat när Macron skickade en video till partimedlemmar och uppmanade kvinnor att ställa upp.

”Bättre parlament”

Franska politiska kretsar på hög nivå har historiskt kännetecknats av en machoattityd, men på senare tid har händelser lyfts fram som tidigare skulle ha passerat okommenterade.

I fjol avgick parlamentets biträdande talman Denis Baupin efter att ha anklagats för sexuella trakasserier. Kort därefter erkände finansminister Michel Sapin att han uppträtt opassande gentemot en kvinnlig journalist.

Frances Scott är grundare av en grupp i Storbritannien som över partigränserna jobbar för jämställdhet i parlamentet. Vid valet den 8 juni slog även Storbritannien rekord, och har nu 30 procent kvinnliga parlamentsledamöter. Hon säger att Frankrike nu verkar gå i bräschen för att få till en förändring.

-Att ha fler kvinnor i parlamentet leder till fler välgrundade och ansvarsfulla beslut. Det blir ett bättre parlament, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.