Foto: Kenzo Tribouillard/AFP

Macrons förslag till EU-kommissionär nedröstad

Publicerad

Frankrikes tilltänkta EU-kommissionär Sylvie Goulard petas på förhand. En svidande förlust för president Emmanuel Macron – men samtidigt inte mycket till seger för rävspelande motståndare i EU-parlamentet

Efter att ha tvingats till ett andra utskottsförhör på torsdagsmorgonen röstades Goulard ner med bred marginal av ledamöterna i inremarknads- och industriutskotten. Resultatet 82-29 innebär en rejäl smäll för både Goulard själv, men också president Macron, som nominerat henne. Goulard var nominerad som ansvarig för den inre marknaden, försvarsindustrin och rymdfrågor.

Nu tackar hon för sig.

”Jag noterar parlamentets beslut, av respekt för demokratin. Jag tackar republikens president och Ursula von der Leyen (EU-kommissionens tillträdande ordförande) för deras förtroende och alla de ledamöter som röstat för mig”, skriver fransyskan själv på Twitter.

Synder och rävspel

Goulards fall beror främst på gamla synder. Hon utreds för att ha använt EU-pengar till en assistent på hemmaplan snarare än i EU-parlamentet, när hon tidigare var ledamot där. Dessutom drog hon under de åren också in stora sidoinkomster från en tankesmedja.

Samtidigt spelar även politiken in. Redan inför utskottsförhören stoppades en kandidat vardera från EU-parlamentets stora partigrupper – kristdemokratiskt konservativa EPP och socialdemokratiska S&D. Nu får även en från liberala RE tacka för sig.

Att inte minst EPP varit ute efter att fälla Goulard märks extra tydligt i en tweet från partigruppen, där ett internt budskap fortfarande är synligt i bakgrunden.

”Vi fäller henne senare, men säg inget”, lyder beskedet.

Ändrad portfölj?

Rena rävspelet, muttrar Goulards anhängare i RE.

”Att Sylvie Goulard ratas som EU-kommissionär för den inre marknaden är ett tydligt bevis på det politiska spelet som är verklighet i EU. De två största grupperna, den konservativa och den socialdemokratiska, gör allt vad den kan för att skydda sina egna kandidater”, säger Fredrick Federley (C) i en kommentar via SMS.

Macron får nu sannolikt leta en ny kandidat. Möjligen tvingas även von der Leyen fundera över vem som ska ansvara för vad, efter utskottskritik även mot att Goulard föreslagits få ansvar över för många tunga uppgifter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer