President Emmanuel Macrons telefon var en av måltavlorna för marockansk avlyssning, enligt Le Monde. Foto: John Thys/TT

Macrons telefon måltavla i avlyssningsskandal

Uppdaterad
Publicerad

Frankrikes president Emmanuel Macron var en av måltavlorna för den marockanska säkerhetstjänstens avlyssning, skriver Le Monde. Ytterligare ett dussintal franska minstrar ska ha varit måltavlor.

I avlyssningshärvan anklagas flera säkerhetstjänster för att ha avlyssnat telefoner tillhörande bland annat journalister, advokater och politiker, med hjälp av den israeliska programvaran Pegasus.

Utreds av åklagare

Tusentals telefonnummer kopplas till avlyssningsskandalen – bland dem fanns den franske presidenten Emmanuel Macrons tillsammans med ett dussintal andra företrädare för den franska regeringen, enligt Le Monde. Marockos säkerhetstjänst anklagas för att ligga bakom avlyssningsförsöken mot den franska regeringen, och tidigare på tisdagen meddelades åklagare i Paris att en utredning av det misstänkta spionaget har inletts.

Används av flera länder

Flera länder ska ha köpt in och använt programvaran för att övervaka journalister och politiker. Analyser har visat att säkerhetstjänster i flera fall lyckats övervaka måltavlorna, bland annat Mexiko och Indien.

Det israeliska företaget NSO Group har förnekat att deras program används för att spionera på regimkritiker och journalister. En av de som övervakats är den indiske undersökande journalisten Sushan Singh.

– På deras hemsida står det att deras mjukvara används för att övervaka brottslingar: pedofiler, narotikasmugglare och kidnappare. Menar de verkligen att 40 journalister sysslar med sådan verksamhet, säger han.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Marcela Turati: "Jag tror att nästan alla mexikanska journalister vet och känner att man övervakar och spionerar på oss. Det är något vi räknar med." Foto: SVT/RAPPORT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer