Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör och se några av spanska polisens åtgärder inför toppmötet. Foto: TT/AP/EBU

Madrid stängs ner vid Natomötet

Uppdaterad
Publicerad

Stora avspärrningar och 10 000 poliser väntar när toppmötet inleds. Madridborna uppmanas att hålla sig hemma när stats- och regeringschefer, försvars- och utrikesministrar samlas för att ta ställning till Natos framtid och om möjligt få Turkiet att välsigna Sveriges och Finlands medlemsansökningar.

7 550 uniformerade och 2 400 civilklädda poliser sätts in för att garantera säkerheten runt toppmötet som hålls 28-30 juni. Fyra områden i mångmiljonstaden Madrid får extra säkerhetsarrangemang, mässområdet IFEMA, det spanska kungahusets residens, Pradomuséet och Barajasflygplatsen. 

I praktiken blir Madrid en avspärrad stad, varnar borgmästare José Luis Martínez-Almeida. I en intervju med nättidningen Vozpópuli ber han invånare att utrusta sig med mycket tålamod, att distansarbeta och inte åka bil under mötesdagarna.

Sverige och Nato

På förmötet som sker under tisdagen ska Sveriges statsminister Magdalena Andersson träffa Turkiets president Recep Tayyip Erdogan tillsammans med Finlands president Sauli Niinistö och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Deltagare från 40 länder 

Inte mindre än 5 000 personer ansluter till toppmötet. Förutom de 30 Natoländerna kommer Sverige, Finland och andra EU-länder som inte är medlemmar i Nato, samt Australien, Nya Zeeland, Japan och Sydkorea. Enligt spanska tv-bolaget RTVE finns det också förhoppningar om att Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ska närvara i person.

Oro för motdemonstrationer 

Den spanska säkerhetstjänsten uppger att det inte finns några tecken på en förhöjd terrorrisk under toppmötet, samtidigt väntas en tillströmning av aktivister från flera europeiska länder och flera demonstrationståg mot Nato. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet