Våldsamma protester i Venezuela första maj mot president Nicolás Maduros Foto: Carlos Garcia Rawlins / TT / Reuters

Ny konstitution ska lösa krisen i Venezuela

Uppdaterad
Publicerad

I ett försök att lösa den politiska krisen som lett till månadslånga protester mot regeringen föreslår president Nicolás Maduro en omröstning om en ny konstitution.

President Nicolás Maduros utspel kommer efter oroligt 1 maj. I samband med förstamajfirandet i Caracas sköt säkerhetsstyrkor tårgas mot ungdomar som slängde stenar och bensinbomber.

Hundratusentals människor samlades på huvudstadens gator i manifestationer med krockande syften.

Krisen i Venezuela

LÄS MER: ”Inget tyder på att Maduro kommer ge sig”

Rödklädda supportrar till Maduro gick ut till försvar av socialisternas 18 år långa maktinnehav i det oljerika men samtidigt ekonomiskt vanskötta landet.

Men enligt oppositionen är utspelet bara ännu ett försök att kringgå det nationella parlamentet där oppositionen är i majoritet.

Oppositionella grupper inledde en andra månad av protester mot Maduro. De kräver nyval, säkrad självständighet för det lagstiftande parlamentet, frisläppande av över 100 fängslade aktivister och en humanitär hjälpkanal från utlandet i den ekonomiska krisen.

Sedan början av april då oroligheterna tog fart har 29 personer dödats, över 400 skadats och hundratals gripits.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Venezuela

Mer i ämnet