Venezolaner håller upp plakat i väntan på internationell humanitär hjälp. Foto: Marco Bello/TT

Krönika: ”Maduro ställs inför ett svårt dilemma”

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

”Jag köper mobiltelefoner, guld, silver eller ditt hårsvall”. Rösten ekar genom folkmassan som är på väg över gränsbron mellan Venezuela och Colombia. Här betalar uppköpare omkring 60 kronor för en venezolansk kvinnas hår.

Tigran Feiler

Korrespondent, Latinamerika

Två gränsbroar är just nu skådeplats för det venezolanska dramat. På den ena fortsätter en strid ström av uppgivna venezolaner att lämna krisen i hemlandet för hopp om en bättre framtid i något annat latinamerikanskt land.

Den andra bron är blockerad av venezolansk militär i väntan på humanitär hjälp från USA, som blivit den nya stridsfrågan i det storpolitiska maktspelet om Venezuelas framtid. Maduros regering ser bistånd från USA som första steget i en utländsk intervention.

Samtal om Venezuela i Montevideo

I Uruguays huvudstad Montevideo samlades igår utrikesministrar från Europa och Latinamerika – Sveriges Margot Wallström skulle ha deltagit men fick förhinder – för att försöka hitta en väg ur dödläget i Venezuela. Men oddsen är dåliga.

Maduro har visserligen sagt sig beredd att föra samtal med oppositionen men visar inga tecken på att vilja kompromissa. Oppositionen avfärdar tanken på förhandlingar och står fast vid sina krav på övergångsregering och nyval.

Spänd väntan vid gränsen

Samtidigt en spänd väntan i den colombianska gränsstaden Cúcuta på att de första hjälpsändningarna från USA ska komma fram till gränsen. Några exilvenezolaner demonstrerar intill gränslinjen för att hjälpen ska släppas in i Venezuela.

Oppositionen under ledning av Juan Guaidó har gjort den humanitära hjälpen från utlandet till en av hörnstenarna i sin strategi för att tvinga bort Maduro från presidentposten.

Maduro ställs inför dilemma

För det första så är det ett sätt för Guaidó att visa Venezuelas hårt prövade befolkning att oppositionen minsann kan leverera konkreta lösningar på varubristen i landet.

Och för det andra så ställs Maduro nu inför ett svårt dilemma. Ska han verkligen fysiskt hindra införseln av mediciner som det råder brist på? Och kommer militären lyda order och stoppa hjälpsändningarna?

Sanktioner mot livsviktig oljesektor

Hyckleri – ropar regeringssidan med Maduro i spetsen. De menar att USA stryper den venezolanska ekonomin med sanktioner mot den livsviktiga oljesektorn och genom att frysa statliga tillgångar i banker utomlands och sedan vill skicka humanitär hjälp som plåster på såren.

Dessutom pekar företrädare för Maduros regering på att den bro som nu spärrats av aldrig tagits i bruk och att uppståndelsen kring containrarna är en mediekupp från oppositionens sida.

PR-katastrof för regeringen

Men oavsett hur det är med den saken så är det svårt att komma ifrån att bilderna på containrar som nu ligger på tvären över gränsbron mellan Colombia och Venezuela är en PR-katastrof för en redan pressad regering.

Det förstärker bilden av en president som verkar mer intresserad av att behålla makten än att lösa den humanitära krisen i landet.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.