Meteorregnet ovanför Comillas, Spanien. Foto: TT

Därför blev svenskarna blåsta på magnifika meteorregnet

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagskvällen var det störst chans att se Perseiderna, ett maffigt meteorregn som fick hängivna himlavalvsskådare att bege sig ut och kika upp mot skyn. Men stjärnhimlen bjöd inte på någon show i Sverige.

– Det var mulet i stort sett hela landet, så det gick nog inte att se något, säger SVT:s meteorolog Pia Hultgren.

Det är när jorden skär banan för den 26 kilometer stora kometen Swift-tuttles meteorsvans som Perseiderna kan ses. Något som sker varje år, med störst aktivitet 12 augusti.

Runt om i Europa rapporterades det om svindlande syner, bland annat i Storbritannien, rapporterar BBC.

Ovanför Brighton, Storbritannien, kunde många meteorer ses. Foto: TT

Även i Spanien och Makedonien syntes meteorregnet.

Ovanför Skopje, Makedonien. Foto: TT
Ovanför Skopje, Makedonien. Foto: TT

Molnflopp i Sverige

– Leta upp en plats med mörka klara skyar, gärna ett platt ställe som erbjuder fri sikt mot horisonterna, tipsade Katja Lindblom på Slottskogsobservatoriet i Göteborg till SVT Nyheter under lördagen.

Men lördagsvädret satte käppar i hjulet.

– Det var mulet i stort sett hela Sverige, så det gick nog inte att se något. Ikväll ser chanserna lite bättre ut, men den bästa dagen att se meteorregnet var tyvärr igår, säger SVT:s meteorolog Pia Hultgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.