Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Döden finns överallt på jorden” – hör ”Mahmoud” berätta om sin del i människosmugglingen till Belarus i inslaget. Foto: Hélène Franchineau/SVT

Mahmoud smugglar migranter till Belarus: ”Alla som åker vet vad som gäller”

Uppdaterad
Publicerad

Antalet migranter som tar sig till gränsen mellan Belarus och Polen ser ut att minska efter att kontrollerna vid flygningar till Minsk från bland annat Turkiet har skärpts. Men drömmen om Europa upphör inte utan nu söker man nya vägar – det säger medlemmar av ett smugglingsnätverk som SVT har träffat i Istanbul.

Många av dem som försöker ta sig in i Polen via Belarus har påbörjat sin resa i Istanbul, Turkiet. Där finns resebyråer som annonserar om flygresor till Minsk, men också en mer undangömd verksamhet som försöker hjälpa migranter att ta sig in i EU.

Mahmoud, som egentligen heter något annat, är medlem i ett smugglingsnätverk som erbjuder migranter hjälp in i Europa. Han tycker inte att han eller hans nätverk bär något ansvar för de migranter som farit illa vid Polen-Belarus-gränsen.

– Ingen har något ansvar. Alla som åker den vägen vet vad som gäller. Man känner till de hinder som finns, och döden finns överallt på jorden.

Se Turkietkorrespondent Tomas Thoréns möte med Mahmoud i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer