• Viktigt meddelande:

    Det brinner vid Musisjön i Mora kommun. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Läs mer här

Den palestinska myndighetens president, Mahmud Abbas Foto: Scanpix

Mahmud Abbas uttalande väcker vrede i Gaza

Uppdaterad
Publicerad

Den palestinska myndighetens president, Mahmud Abbas uttalande tolkas som ett ifrågasättande av palestinska flyktingars rätt att återvända till sina forna hem.

Mahmud Abbas, uttalande har fått ett varmt välkomnande i Israel, men väckt ont blod i Gaza.

I en intervju i israelisk tv på fredagskvällen sade Abbas att han inte har för avsikt att försöka återfå sitt barndomshem i staden Safed i Galiléen, som i dag är en del av Israel.

–Jag vill se Safed. Det har jag rätt att göra, men jag vill inte leva där, sade Abbas och tillade att Palestina för honom är inom 1967 års gränser med östra Jerusalem som huvudstad.

”Modigt”

–Det är Palestina för mig. Jag är flykting och lever i Ramallah. Jag anser att Västbanken och Gaza är Palestina och att andra delar är Israel.

Uttalandet välkomnades av Israels president Shimon Peres:

”Abu Mazens (Abbas) modiga uttalande visar att Israel har en verklig partner för fred”, sade han i ett uttalande.

Demonstrationer

I Gaza demonstrerade tusentals palestinier mot Abbas uttalande medan Ismail Haniya, Hamasledaren och premiärministern i Gaza, sade att Abbas inte har rätt att ge upp flyktingarnas krav att återvända hem.

Senare har Abbas kansli försökt tona ned betydelsen av uttalandet.

–Rätten att återvända finns bland frågorna som ska förhandlas med Israel. En tv-intervju är inte en förhandling. Målet med intervjun var att påverka den israeliska opinionen, sade en talesman för Abbas i ett uttalande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer