Den socialdemokratiske ledaren Zoran Zaev hoppas leda landet ut ur krisen. Foto: TT

Makedonien får ny regering – efter två år av instabilitet

Uppdaterad
Publicerad

Makedoniens socialdemokratiske ledare Zoran Zaevs nya regering har godkänts i parlamentet med knapp marginal. Den nye premiärministern fick stöd av 62 av parlamentets 120 ledamöter och Makedonien har nu en ny regering efter år av politisk instabilitet.

– Jag kan meddela att den nya regeringen har blivit vald, sade parlamentets talman Talat Xhaferi efter omröstningen.

Den nya regeringen hoppas kunna ta landet ur en djup politisk kris. Landet har stått utan en fungerande regering sedan 2015, då en avlyssningsskandal fick den tidigare premiärministern Nikola Gruevski att avgå.

LÄS MER: Skandalomsusat parti kan vinna nyvalet

Zaev fick för två veckor sedan uppdraget att bilda regering av landets president Gjorge Ivanov. I ett tal till parlamentet på tisdagen sa Zaev att han kommer att prioritera ekonomiska reformer i ett av Europas fattigaste länder, medlemskap i EU och Nato och utrota korruption.

Dödläge sedan nyvalet

Ett politiskt dödläge har rått i Makedonien sedan nyvalet i december. Då vann det konservativa nationalistiska VMRO-DPMNE knappt över socialdemokratiska SDSM, men misslyckades med att bilda regering då deras tidigare albanska samarbetspartner tackat nej.

LÄS MER: Nationalister stormade parlamentet i Makedonien

VMRO-DPMNE är nu i opposition och har inte accepterat valet av albanske Talat Xhaferi som parlamentets talman. Xhaferis val att öppna parlamentet på albanska väckte starka reaktioner bland VMRO-DPMNE:s medlemmar i parlamentet.

Zaev har däremot kommit överens med alla tre albanska partier.

LÄS MER: Båda sidor utropar sig till vinnare

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.