Makedonien byter namn till Nordmakedonien

Uppdaterad
Publicerad

Makedonien och Grekland har nått en historisk överenskommelse. Efter år av namnkonflikt har ländernas ledare skakat hand på att det nordligaste landet ska heta Nordmakedonien.

– Vi har ett avtal, jag är glad eftersom vi har ett bra avtal som täcker alla villkor från den grekiska sidan, säger Greklands premiärminister Alexis Tsipras.

Han säger att det nya namnet kommer skapa en tydlig skillnad mellan den grekiska regionen Makedonien och Nordmakedonien som alltså ligger norr om Grekland.

Makedoniens premiärminister Zoran Zaev säger att namnet bevarar landets etniska och kulturella identitet.

– Det finns ingen återvändo, säger han och uppmanar oppositionen att ställa sig bakom det nya namnet.

Han säger att det är möjligt att slutgiltigt spika avtalet under helgen som kommer.

Namnkonflikt sedan 1991

Namnkonflikten har pågått i flera decennier och sträcker sig tillbaka till 1991 då Makedonien utropade självständighet från det forna Jugoslavien.

Grekland har ända sedan dess bestridit namnet då Aten befarar att det kan utgöra ett territoriellt anspråk på den grekiska regionen med samma namn.

Hinder för EU-medlemskap

Bland de namn som har diskuterats tidigare finns ”Nya Makedonien”, ”Övre Makedonien” och ”Ilinden Makedonien” – det sistnämnde en referens till det makedonska upproret mot Ottomanska riket 1903.

Men valet ser alltså slutligen att ha fallit på Nordmakedonien.

Namnkonflikten mellan de två grannländerna har varit ett hinder på vägen för Makedonien i ansökan om medlemskap i Nato och EU.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Namnkonflikten mellan Grekland och Makedonien

Mer i ämnet