Det halvmåneformade rummet för EU-parlamentet i Strasbourg. Foto: TT/Henrik Montgomery

Analys: Maktkartan över EU-parlamentet är på väg att ritas om

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Maktkartan över EU-parlamentets halvmåneformade mötessal är på väg att ritas om. Länge har Moderaternas och Socialdemokraternas två grupper kunnat kontrollera unionens folkvalda församling när de velat. Nu ser ett tredje kugghjul ut att bli nödvändigt för att trampa vidare. Sannolikt blir det Liberalerna, med eller utan franske presidenten Macrons rörelse.

Christoffer Wendick

Europakorrespondent

De två största partigrupperna väntas göra stora nederlag i valet i maj – EPP (European people party, där M och KD ingår) och S&D (Socialists & Democrats, där S ingår). Orkar man inte leta förklaringar till tappet i alla 27 medlemsländer, så räcker det långt att bara titta på de politiska experimentländerna Frankrike och Italien där trenden är starkast. Där ser partierna ut att tappa hälften av sina platser i EU-parlamentet.

Tyngsta tappet kan drabba Socialdemokraternas grupp. De italienska socialisterna gjorde ett urstarkt val förra gången genom att omfamna EU. I dag har vinden vänt, och det är partierna som är tuffast mot Bryssel som gynnas av väljarna. I Frankrike är läget ännu tuffare. Där utplånades socialistpartiet nästan helt i förra franska valet, och ser inte ut att hämta sig inför valet nu i maj.

EU-kritiska partier växer

I stället är det de EU-kritiska partierna som växer. Italienska Lega kan bli Europas näst största parti efter tyska kristdemokraterna CDU, enligt mätningar. I dag är de EU-kritiska partierna spridda i tre partigrupper, vilket mycket talar för också kommer vara fallet efter valet.  

Idén om en stor grupp som är både anti-EU och anti-migration verkar svår att få till, även om en sådan skulle bli en maktfaktor att räkna med i EU. Alla partier är nämligen inte bekväma med varandra. De mest radikala partierna, som franska Marine Le Pens Nationell samling, skrämmer bort partier som Dansk folkeparti och svenska SD. Och trots att italienska Lega och Femstjärnerörelsen regerar tillsammans hemma i Rom vill de inte dela samma EU-kritiska grupp i Bryssel.

Mycket hänger på Liberalerna

Den växande maktfaktorn kan i stället uppstå i mitten av mötessalen. För att få igenom stora uppgörelser tvärs över kammaren kommer stödet från den liberala gruppen ALDE bli nödvändigt när de stora elefanterna, EPP och S&D, krymper. Läget i parlamentets mitt kan ge stora möjligheter till inflytande.

Hur manstark den liberala gruppen blir hänger på ifall den franske presidenten Macron väljer att ansluta sitt parti En Marche. Helst har han velat skapa en ny partigrupp runt sin egen rörelse. Men valet för Macron kan till slut stå mellan att bli en kugge bredvid andra i EU-politikens absoluta mittpunkt, eller bortkopplad på frivarv ute i periferin.  

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.