2014 fick hon Nobels fredspris – nu har Malala Yousafzai fått en asteroid uppkallad efter sig. Foto: TT

Malala snurrar i rymden

Uppdaterad
Publicerad

Hon är bara 17 år men har redan fått Nobels fredspris – och nu snurrar hon också runt solen, någonstans i rymden mellan Mars och Jupiter. Den pakistanska utbildningsaktivisten Malala Yousafzai har fått en asteroid uppkallad efter sig.

”Fast många asteroider har namngivits har mycket få fått namn som ska hedra dem som arbetar för kvinnor”, skriver den Nasa-kopplade astronomen Amy Mainzer till Malala, rapporterar CNN.

Mainzer upptäckte asteroid 316 201 i juni 2010, och har därmed också rätt att döpa den. Nu har den fått namnet 316 201 Malala.

Malala i asteroid-form har en diameter på ungefär fyra kilometer och tar fem och ett halvt jordår på sig per varv runt solen.

Malala i mänsklig form kämpade för flickors rätt till utbildning när hon i oktober 2012 sköts i huvudet av talibaner. Hon återhämtade sig och bor nu med sin familj i Storbritannien.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer