Najib Razak hävdar att korruptionsanklagelserna mot honom är en ”tsunami av lögner”. Foto: TT

Malaysias förra ledare förbjuds lämna landet

Uppdaterad
Publicerad

Malaysias förra premiärminister har förbjudits att lämna landet och väntas utredas för korruption och bedrägeri. Samtidigt benådar den nyvalde premiärministern sin fängslade förre kompanjon för att låta honom ta över ledarposten.

Den förra premiärministern Najib Razak som förlorade valet i veckan väntas utredas för korruption och bedrägeri, efter att ha förskingrat 3.2 miljarder dollar ur en regeringsfond. För pengarna ska den dåvarande premiärministern ha köpt lyxjakter, lägenheter på Manhattan, Picasso-målningar och även stått bakom finanserna till filmen ”The Wolf of Wall street”. 681 miljoner av pengarna ska även ha upptäckts på Najib Razaks privata konto och betalt för hans frus enorma samling juveler. Najib Razak förnekar anklagelserna, skriver The Guardian.

Planet förbjöds från att lyfta

När det förre premiärministerparet försökte lämna landet under fredagen kom beskedet att deras privatjet förbjudits att lyfta.

Malaysias migrationsmyndighet meddelade i ett kort uttalande att paret har svartlistats från att lämna landet. Den nya premiärministern har gått ut och sagt att han ska gå till botten med anklagelserna om bedrägeri och ska starta en oberoende utredning.

Vice premiärminister ska släppas ur fängelset

Samtidigt utspelar sig ett annat drama i kulisserna av den nya regeringen. I veckan vann 92-årige Mahathir Mohamad valet i Malaysia och återtog därmed sin gamla position som landets premiärminister. Under sin valkampanj lovade den förra premiärministern att om han vann valet skulle han benåda sin före detta vice premiärminister, Anwar Ibrahim som suttit fängslad för sodomi och så småningom låta denne ta över premiärministerposten. Under lördagen stod det klart att Anwar Ibrahim ska släppas ur fängelset på tisdag.

Har lovats att få ta över ledarposten

De återknutna vänskapsbanden mellan de forna parhästarna har förvånat, eftersom Mohamad tros ha legat bakom att hans högra hand Ibrahim fängslades 1999, när han fick för stor makt. Anklagelserna om sodomi och korruption har vitt kritiserats för att vara politiskt motiverade för att få Ibrahim ur vägen, skriver The Guardian.

Nu ljuder dock andra ljud i källan och den åldrige Mahathir Mohamad ser ut att göra verklighet av vallöftet att släppa sin vice minister. Än så länge är det oklart när Anwar Ibrahim kan ta över premiärministerposten, enligt The Guardian kommer Mahathir Mohamad sitta under en tvåårsperiod i väntan på att Anwar Ibrahim vunnit ett delval först.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.