Lugnt val i Mali trots islamisthot

Publicerad

Presidentvalet i Mali inleddes under lugna former på söndagen trots hot från en islamistgrupp att attackera vallokalerna.

Rörelsen Enhet och heligt krig i Västafrika (Mujao) framföde hotet via mauretanska nyhetsbyrån ANI.

Mujao, som har koppling till al-Qaida, sa att även offentliga byggnader, militärförläggningar och poliser är mål för angreppen.

Köer vid vallokaler

Många väljare begav sig tidigt till vallokalerna och köer bildades på många håll i landet, rapporterar Reuters. På flera ställen kunde lokalerna inte öppna i tid då valmaterial inte nådde fram förrän i sista minuten.

In i det sista köade invånare också för att hämta sina nya id-kort, som de behöver för att kunna rösta. Myndigheterna har försökt få ut information till 6,8 miljoner väljare om var man kan rösta genom att uppmana dem att skicka sms till särskilda nummer.

Valet ses som avgörande

– Vi behöver det här valet, det är avgörande, säger Abdrahamane Touré som är anställd vid posten.

– När vi väl har en legitim stat igen kanske saker och ting kan bli bättre.

Mali betraktades länge som en stabil demokrati men ett upptrappat separatistuppror ”kapades” i fjol av islamister som på kort tid intog hela norra delen av landet. Islamisterna har nu drivits tillbaka.

Valet ses som avgörande för återupprättande av demokrati och stabilitet i det krisdrabbade landet. Samtidigt kompliceras valprocessen av att tiotusentals människor lever i flyktingläger.

Valresultatet kan dröja flera dagar, men allt tyder på en andra valomgång 11 augusti för de två av de totalt 27 kandidaterna som får flest röster.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer