Översten Assimi Goita blev förra veckan ny övergångspresident i Mali, här på bild i augusti i fjol efter militärkuppen i landet. Foto: AP/TT

Mali utesluts av grannländerna efter militärkupperna

Uppdaterad
Publicerad

Militären i Mali har utfört två kupper inom loppet av nio månader. De västafrikanska länderna utesluter därför landet från samarbetsorganet Ecowas. Beslutet fattades av de västafrikanska ledarna på ett regionalt toppmöte på söndagen.

– Uteslutningen från Ecowas gäller omedelbart, fram till tidsfristen går ut i slutet av februari 2022, då de ska lämna över makten till en demokratiskt vald regering, säger Ghanas utrikesminister Shirley Ayorkor Botchwey efter mötet.

I augusti i fjol ledde översten Assimi Goita en militärkupp som störtade Malis dåvarande regering. Han blev vicepresident i den nya regering som skulle styra i väntan på de val som har utlysts till nästa år, men för en veckan sedan ledde han en ny militärkupp som frihetsberövade övergångspresidenten Ba N'Daou och premiärministern Moctar Ouane.

En konstitutionsdomstol har sedan dess utsett Assimi Goita till Malis nye president. Ba N'Daou och Moctar Ouane har frigivits, men fråntagits sina poster.

De 14 övriga västafrikanska länder som bildar Ecowas kräver i ett gemensamt uttalande att en ny civil premiärminister omedelbart utses i Mali och att en samlingsregering bildas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.