Av Maltas befolkning är 68,5 procent av männen och 59,6 procent av kvinnorna överviktiga, skriver The Independent. Foto: TT/Wikimedia Commons

Maltas invånare fetast i EU

Uppdaterad
Publicerad

Bland EU:s medlemsländer har Malta den mest överviktiga befolkningen. Det visar WHO:s europeiska hälsorapport för 2015. Sverige kommer långt ner på listan bland EU-länderna, på plats 23, men det är ändå över 55 procent av svenskarna som är överviktiga.

Av Maltas befolkning är 68,5 procent av männen och 59,6 procent av kvinnorna överviktiga, skriver The Independent.

Inkluderar man även länder i Europa som inte är med i EU så är det endast Turkiet och Andorra som har en mer överviktig befolkning, enligt rapporten från Världshälsoorganisationen (WHO).

I rapporten har WHO delat upp de överviktiga i två grupper, de som har ett BMI (Body Mass Index) över 25 (överviktiga), och de som har ett BMI på över 30 (feta). De som ingår i rapporten är 18 år och äldre.

Medan europeiska män oftare är överviktiga än kvinnor, är det vanligare att kvinnor är feta än att män är det, enligt rapporten.

Fetma största utmaning

WHO har lyft fram övervikt och fetma som en av de största utmaningarna vad gäller folkhälsan i det 20:e århundradet, eftersom det är en riskfaktor för att dö i förtid. Men i rapporten framhålls även andra riskfaktorer, som rökning och alkoholkonsumtion. Där ligger Europa högst i världen.

Många länder har vidtagit åtgärder mot problemen och både rökning och alkoholkonsumtion har minskat, enligt WHO, som dock vill se ännu större minskningar.

Av samtliga europeiska länder som ingår i rapporten, där även 23 icke-EU-medlemmar finns med, så varierar förekomsten av övervikt mellan 45 och 67 procent av den vuxna befolkningen.

Här är länderna med mest överviktig befolkning i EU

  1. Malta
  2. Tjeckien
  3. Storbritannien
  4. Polen
  5. Slovakien
  6. Spanien
  7. Frankrike
  8. Slovenien
  9. Grekland
  10. Cypern
  11. Irland
  12. Litauen
  13. Ungern
  14. Bulgarien
  15. Kroatien
  16. Italien
  17. Luxemburg
  18. Lettland
  19. Rumänien
  20. Belgien
  21. Estland
  22. Nederländerna
  23. Sverige
  24. Portugal
  25. Danmark
  26. Finland
  27. Tyskland
  28. Österrike

Källa: WHO, European health report 2015

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.