Forskare gräver fram den mammutskalle som hittades i en åker i Michigan. Foto: TT

Mammut gömde sig i bondens åker

Uppdaterad
Publicerad

Bonden James Bristle trodde att han stötte på en staketstolpe när han grävde i sin åker. Efter lite mer grävande visade det sig att fyndet var delar av en förhistorisk best. Forskare är nu hänförda över den mammut som gömde sig i åkern.

Fyndet gjordes i James Bristles åker för sojabönor i Michigan i USA.

Det som Bristle först trodde var en staketstolpe visade sig vara ett revben. Han kontaktade då paleontologer på universitet i Michigan. Tillsammans blottlade de stora delar av en mammut som tros ha levt för över 10.000 år sedan. Forskarna hittade mammutens skalle, betar, bäcken, skulderblad och andra ben från kroppen, skriver New York Times

Paleontologerna är upphetsade över fyndet och har lanserat teorin att mammuten grävts ner i en form av primitivt kylskåp. I marken saknades mammutens ben. Antingen begravdes de på något annat ställe eller så var de uppätna.

I utgrävningen hittades forskarna även stenredskap som dåtidens människor tros ha använt för att stycka mammutkroppen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.