Svenska Zaida Catalán mördades tillsammans med Michael Sharp den 12 mars. Foto: TT

Man gripen för mordet på Catalán

Publicerad

En person har gripits misstänkt för mordet på den svenska FN-medarbetaren Zaida Catalán, meddelar kongolesiska myndigheter. Mannen anklagas för att ha beordrat mordet på Catalán och hennes amerikanska kollega Michael Sharp.

– Det är bra att någon har gripits, men vi misstänker att det går högre upp. Vi har tydliga indikationer på att det är underrättelsetjänsten som är inblandad och vi vill fortfarande ha en oberoende utredning, säger Maria Morseby, Zaida Cataláns mamma till SVT Nyheter.

Det är den kongolesiska militären som meddelar att gripandena gjorts. Mannen har frihetsberövats och förts till ett häkte i staden Kangana. Ytterligare en person har gripits misstänkt för inblandning i fallet

I en FN-rapport från tidigare i år beskrevs morden som överlagda samt att kongolesiska myndigheter kan ha varit inblandade.

”Vem gav ordern”

– Det är möjligt att den som nu gripits är inblandad på en lägre nivå men vi tror att den här orderkedjan går mycket högre upp, säger Maria Morseby.

Även Zaida Cataláns syster, Elizabeth Morseby, välkomnar gripandet, men är tydlig med att allt pekar på att fler är inblandade.

– Vem gav ordern högst upp? De som ligger bakom morden är antagligen samma personer som ligger bakom de massakrer och fruktansvärda övergrepp som skett och sker i området.

Skulle utreda uppgifter om massgravar i Kasai

Zaida Catalán och hennes amerikanska kollega Michael Sharp dödades under ett FN-uppdrag i mars i år och hittades några veckor senare. Även tolken Betu Shintula mördades. Catalán och Sharp var utsända till Kongo-Kinshasa för att utreda uppgifter om dussintals massgravar i den krigshärjade Kasai-regionen.

Tidigare har minst nio personer gripits misstänkta för inblandning i morden, men att de skulle vara skyldiga har mötts med skepsis från västvärlden. Brottsutredningar pågår parallellt i Kongo-Kinshasa, Sverige och USA.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mordet på FN-anställda Zaida Catalán

Mer i ämnet