– Det är en attack mot yttrandefriheten, säger Frankrikes president Emmanuel Macron.

Lärare halshuggen utanför Paris – gärningsmannen bad eleverna att peka ut honom

Uppdaterad
Publicerad

Totalt är tio personer nu gripna efter det misstänkta terrordådet utanför Paris där läraren Samuel Paty, 47, dödades. Den misstänkte 18-årige gärningsmannen, som sköts ihjäl av polis, ska ha bett Patys elever att peka ut honom inför mordet.

Det var runt klockan fem på fredagen i närheten av en skola i förorten Conflans Sainte-Honorine nordväst om Paris. Samuel Paty, 47,  jobbade som geografi- och historielärare och var pappa till ett barn. Han var på väg hem från jobbet då gärningsmannen attackerade honom och enligt fransk polis skar av honom i halsen.

Misstänkte gärningsmannen sköts av polisen

Den misstänkte gärningsmannen, en 18-årig man från Tjetjenien men född i Moskva, hotade polisen med ett luftgevär i samband med ingripandet i närheten av brottsplatsen varpå han sköts till döds.

Enligt TT hade gärningsmannen innan mordet närmat sig Samuel Patys elever och bett dem peka ut honom inför dådet. Enligt antiterror-åklagaren Jean-François Ricard så spred 18-åringen även bilder på Paty i sociala medier efter att han dödat honom samtidigt som han sa att han var gärningsmannen.

Samuel Paty hade mottagit dödshot efter att ha hållit en lektion i yttrandefrihet och visat eleverna karikatyrer av profeten Muhammed. TT skriver att Paty i samband med detta bad muslimska elever att lämna klassrummet eller att titta bort, vilket nu ses som ett möjligt motiv till brottet.

Presidenten: Hela landet står bakom sina lärare

Landets president Emmanuel Macron var på plats i Conflans Sainte-Honorine. Han beskriver händelsen som en attack mot yttrandefriheten.

– En medborgare har blivit mördad i dag på grund av att han var en lärare och för att han föreläste om yttrandefriheten, säger Emmanuel Macron när han besökte platsen.

– Hela landet står bakom sina lärare. Terrorister kommer inte att splittra Frankrike, fientligheten mot bildning och fritt tänkande kommer inte att segra, säger Macron.

Natten mot lördag greps fyra personer, varav en minderårig. De är släkt med gärningsmannen, uppger polisen. Ytterligare sex personer har sedan tagits in efter dådet, bland dem gärningsmannens föräldrar och hans 17-årige bror. En av de omhändertagna är enligt TT en anhörig till en elev som befann sig i klassrummet när bilderna visades.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.