Mannen måste kontakta polisen senast 24 timmar innan han tänker genomföra en sexualakt. Foto: TT

Man måste anmäla samlag till polisen

En man i Storbritannien som friats från våldtäktsanklagelser har blivit ålagd att rapportera in till polisen senast 24 timmar innan han planerar att ha sex.

Mannen, som är i 40-årsåldern, friades i ett våldtäktsmål i december sedan han hävdat att kvinnan samtyckt till akten, uppger BBC.

Men i samband med rättegången utfärdades också en såkallad ”sexual risk order” – anmälningsplikt vid sexualakt. Det innebär att mannen måste kontakta polisen senast 24 timmar innan han tänker genomföra en sexualakt. För polisen måste han också uppge namn, adress och födelsedatum för den partner sexualakten inkluderar. Om så inte sker kan han straffas med upp till fem års fängelse.

Åläggandet inskränker också hur mannen får använda internet, sin mobiltelefon och han måste också rapportera till polisen om han flyttar till ny adress.

Kan gälla livet ut

Anmälningsplikten var först tänkt att gälla tillfälligt, men har sedan kommit att sträckas ut till att gälla i ytterligare fyra månader. I maj kommer rätten att ta ställning till om anmälningsplikten ska övergå i permanent tillstånd, vilket innebär två år eller livet ut.

Anmälningsplikt vid sexualakt, som utfärdas av domare på begäran av polis, infördes i England och Wales förra året och kan åläggas personer som polisen tror löper risk att begå sexualbrott, även om personen aldrig dömts för ett sexualbrott.

Anmälningsplikten utfärdas av domare på begäran av polis.  

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer