Foto: TTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Minister: Pojke med yxa hade IS-flagga

Publicerad

Fem personer har skadats varav två är i kritiskt tillstånd efter att en 17-årig pojke gick till attack med en yxa och en kniv på ett tåg i Tyskland, enligt tyska medier. Den misstänkta gärningsmannen har skjutits till döds, enligt det bayerska inrikesministeriet, som också uppger att de hittat en handmålad IS-flagga i pojkens rum.

Attacken skedde vid 22-tiden, lokal tid och tåglinjen mellan Würzburg-Heidingsfeld och Ochsenfurt stängdes då av helt. En polisinsats, som bland annat inkluderade en helikopter, pågick i Heidingsfeld, en del av staden Würzburg i södra Tyskland.

Den misstänkta gärningsmannen, en 17-åring, blev ihjälskjuten när han försökte fly, uppger det bayerska inrikesministeriet. 17-åringen har identifierats som en ensamkommande flyktingpojke från Afghanistan.

Syns i IS-propaganda

IS propagandaorgan Amaq påstod strax efter attacken att 17-åringen var en av terrorrörelsens krigare, uppger flera nyhetsbyråer.

Under tisdagen rapporterar Reuters att IS propagandakanaler visar en video där en person som uppges vara 17-åringen, uttalar hot och lovar utföra en självmordsattack.

Två allvarligt skadade

Enligt tidigare uppgifter hade mellan 10-15 personer skadats, men nu på tisdagen uppger tysk polis att dessa ska ha blivit chockskadade. Fem personer uppges vara skadade varav två befinner sig i kritiskt tillstånd.

Hittade handsydd IS-flagga

Enligt tyska myndigheter ska 17-åringen ha ropat ut ”Allahu akbar” under attacken där fem personer skadades.

Den bayerska inrikesministern Joachim Herrmann sa på tisdagen att utredarna hittat en handmålad IS-flagga i pojkens rum, men påpekade också att det var för tidigt att spekulera i motivet bakom dådet.

Hittade text på pashto

De hittade också en text på pashto bland 17-åringens tillhörigheter som tyder på självradikalisering. I texten talas det om islam och ”måste motstå”, men Herrmann säger att texten är öppen för tolkningar.

Hermann har också sagt att det hittills inte finns något som tyder på att pojken är knuten till något islamistiskt nätverk, rapporterar Reuters.

Ansökte om asyl i mars

Joachim Herrmann berättade för ZDF Television att gärningsmannen kom till Tyskland för två år sedan som ensamkommande och ansökte om asyl i mars. Han bodde på ett hem för ensamkommande fram till två veckor sedan då han placerades hos en fosterfamilj.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer