Man som örfilade Macron får fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Den 28-årige man som örfilade Frankrikes president Emmanuel Macron tidigare i veckan framträdde i dag i rättssalen i staden Valence. Domen blev fyra månaders fängelse, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Den 28-årige man som örfilade Frankrikes president Emmanuel Macron tidigare i veckan har dömts till 18 månaders fängelse, varav 14 villkorliga.

Åklagaren, som yrkade på just den strafflängden, kallade händelsen för ”fullkomligt oacceptabel” och ”en medveten våldshandling”.

Macron sade strax efter incidenten att det var ”ultravåldsamma individer” som inte borde få ta mer utrymme i det offentliga samtalet. Maxstraffet för att ha misshandlat ett statsråd är tre års fängelse och böter på motsvarande drygt 450 000 kronor.

28-åringen örfilade Macron när presidenten gått fram för att hälsa på en skara människor i Tain-l'Hermitage, en liten stad i sydvästra Frankrike. Sedan dess har han suttit frihetsberövad.

Mannen har visat böjelser för extremhögern och på hans sociala medier framträder ett intresse för medeltida fransk historia. Mannen sade under rättegången att han agerade som han gjorde för att Macron står för allt som är ruttet med Frankrike.

– Om jag hade utmanat Macron till en duell vid soluppgången tvivlar jag på att han hade ställt upp, sade han enligt BFM TV i domstolen.

Hos den andre mannen som greps i samband med örfilen har polisen hittat en utgåva av Mein Kampf och vapen. Bokens ägare misstänks ha filmat ögonblicket när presidenten träffades av 28-åringens hand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.