Den ryske oppositionsledaren Boris Nemtsov mördades i februari. Arkivbild. Foto: TT

Man utpekad för Nemtsovmordet

Uppdaterad
Publicerad

En panel som utreder mordet i februari på den ryske oppositionsledaren Boris Nemtsov i Moskva hävdar att Ruslan Mukhudinov, en ryss med tjetjensk bakgrund, är en av ledarna bakom mordkomplotten. Han är efterlyst sedan i november både nationellt och internationellt, uppger panelen.

Oppositionsgruppen Öppna Ryssland uppger att Mukhudinov tjänstgjort i den militära enheten Sever som stöttar den Kreml-trogne Ramzan Kadyrov, president i den ryska delrepubliken Tjetjenien. Kadyrov är en despot som på samma gång kallats president Vladimir Putins närmaste allierade och värsta problem.

Sedan tidigare sitter fem andra misstänkta häktade, bland dem Zaur Dadayev som också tjänstgjort i Sever.

Putin-kritikern Nemtsov, en 55-årig före detta vice premiärminister, sköts till döds med fyra skott. I augusti tog hans dotter Zhanna Nemtsova till rättsliga åtgärder för att Kadyrov ska förhöras om mordet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på Boris Nemtsov

Mer i ämnet