Många afghanska shiamuslimer slåss i Syrien

Publicerad

Iran rekryterar tusentals shiamuslimer från Pakistan och Afghanistan till att slåss på president Bashar al-Assads sida i kriget i Syrien. Men i Afghanistan oroas folk för att det ska provocera terrorgruppen IS till ännu fler dåd.

De pakistanska och afghanska shiamuslimerna lockas med löften om bostäder, månadslöner på ungefär motsvarande 4 800 kronor samt att de ska få arbete i Iran när de kommer tillbaka från Syrien.

Omkring en miljon afghanska flyktingar, de flesta shiamuslimer, bor i Iran. Nu slåss några hundra shiiter från Pakistan i Syrien, medan de från Afghanistan är cirka 6 000. De formar till och med en egen brigad och har hyllats offentligt av Irans högste ledare, ayatolla Ali Khamenei.

Syrienkriget

Den mest profilerade fienden för shiamuslimerna som slåss i Syrien är den extrema sunnimuslimska terrorgruppen IS. Men IS har mer och mer börjat bli aktiva även i Afghanistan, där de utfört en rad blodiga attentat.

Nu växer oron bland shiiter i Afghanistan för att deras troskamraters kamp i Syrien ska användas av IS som motiv till ännu grymmare terrordåd.

Mohammed Naim, en shiamuslimsk restaurangägare i Kabul avlossar en vädjan till Iran:

– Skicka inte de fattiga afghanska shiamuslimska flyktingarna att slåss i Syrien för då attackerar Daesh (IS) direkt mot shiiter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet