Miljöminister Lena Ek (C). Foto: Scanpix

Många bakslag i klimatförhandlingarna

Uppdaterad
Publicerad

Idag samlades miljöministrar från hela världen i Warszawa för att slutföra klimatförhandlingarna som började förra veckan. Men som vanligt har det gått trögt och få framsteg har gjorts. Istället har det skett en rad bakslag.

Klimatkonferensen i Polen måste vara ett rejält kliv framåt för att världen ska kunna enas om ett nytt globalt bindande klimatavtal i Paris om två år. Men hittills har mötet i Warszawa inte levt upp till de höga förväntningarna. Första veckan har arbetet skett i mindre arbetsgrupper som nu ska lämna vidare stafettpinnen till det polska ordförendeskapet att föra förhandlingarna i mål på fredag. Men i stort sett inga framsteg har gjorts.

– Stämningen är inte särskilt bra. Det har gått långsamt framåt, och på sina håll, stått stilla, säger miljöminister Lena Ek (C) på en pressträff i Warszawa.

Vill ha arbetsplan

Förhoppningen från EU:s och Sveriges sida på Warszawamötet är att kunna besluta om en snabb tidsplan för hur arbetet ska gå till för att allt ska vara klart till 2015. Alla länder måste senast nästa år redovisa sina utsläppsmål för att man i nästa steg ska kunna avgöra om de samlade klimatlöftena räcker till för att klara två-gradersmålet. Men den text som hittills arbetats fram underkänns av den svenska miljöministern.

– Den är väldigt dålig. Vi kan hitta element i den som skulle kunna ingå i en arbetsplan men det finns ännu inget som varken handlar om en arbetsplan eller en stegvis approach om klimatåtaganden. Det är bekymmersamt.

Bakslag under första veckan:

  • Inga framsteg i stora frågor. Trögt om arbetsplan till 2015. Fortsatt stor förstroendeklyfta mellan nord och syd. Inga besked om finansiering. De rika ländernas löften om pengar till fattiga länder för anpassning och omställning till fossilfritt ekar alltmer ihåligt.
  • Japan backar om utsläppsmål. Efter kärnkraftskatastrofen i Fukushima 2011 har Japan stängt alla kärnkraftverk och ersatt dem med kol, olja och gas. Det har fått utsläppen att skjuta i höjden. Landet som var värd för det första bindande klimatavtalet Kyotoprotokollet, kommer inte klara att minska utsläppen som lovat med 25 procent till 2020 utan kommer att öka 3 procent istället. Beskedet från Japan har legat som en våt disktrasa över första veckan av förhandlingar, säger Lena Ek (C).
  • Australien blockerar förhandlingarna. Landets konservative premiärminister Tony Abbott har sedan han tillträdde i september skruvat ner landets klimatambitioner. Under klimatmötet har också de första stegen tagits till att skrota koldioxidskatten. Enligt Lena Ek (C) har Australien i nästan varje arbetsgrupp ”sagt nej, försökt hålla emot eller gå bakåt”. Kanada, ett annat av förhandlingarnas svarta får,  har ”applåderat” Australiens beslut att ta tillbaka sin klimatplan.
  • Polen upprör med kolkonferens. Samtidigt som Polen är ordförande på klimatkonferensen ordnade regeringen en parallell konferens om ”ren kol” med kolindustrin. Det har fått miljörörelsen att gå i taket. Kolmötet är ett slag i ansiket på utvecklingsländerna som kämpar mot extremväder och vill att rika länder ska leda vägen mot att fasa ut fossila bränslen, säger Martin Kaiser, Greenpeace.
  • 2013 blir ett av de varmaste åren. Det ser ut som det här året kommer att bli det 7:e varmaste som uppmätts. Åtminstone topp 10, säger WMO, World meteorological organization.
  • Färre ministrar på plats. Bara 134 av 189 deltagande länder skickar en minister.
  • Fillippinerna får inte gehör. Fillippinernas klimatdelegat Yeb Sano, som väckte mycket uppmärksamhet med sitt känslofyllda tal vid mötets start, är inne på sin åttonde dag av fasta. Han har lovat att inte äta förrän klimatförhandlingarna i Warszawa levererar verkliga resultat när det gäller klimatfinansiering.

Tuffa förhandlingar väntar

Att miljöministrarna ska kunna lösa alla återstående frågor de tre sista dagarna är osannolikt. Ett troligare utfall blir att klimatmötet tar beslut om att skjuta fram samtalen till kommande möten.

– Vi ser fram emot väldigt tuffa förhandlingar, säger Lena Ek (C).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.