Många barn omkom vid flyktingtragedin utanför Turkiet. Foto: TT

Många barn bland offren i Bosporen

Uppdaterad
Publicerad

Minst 24 migranter drunknade när deras fartyg sjönk i Bosporen. Många av de döda är barn, enligt turkiska myndigheter.

Ett stort räddningspådrag med kustbevakningsbåtar, helikopter samt dykare letade under måndagen efter nio personer som saknades efter olyckan i sundet Bosporen i Istanbul i Turkiet. Sju hade då räddats. Enligt kustbevakningen fanns 42 afghaner samt en turkisk människosmugglare ombord, skriver turkiska Hürriyet. Olycksplatsen ligger nära Svarta havet.

Flöt på ytan

Det var hjärtskärande scener som mötte lokala fiskare och räddningsarbetare på platsen: kläder, små skor och barnkroppar flöt på ytan.

– Blåsten gör vårt arbete mycket svårt. Båten är mycket liten. Men de tog 40 personer i den. Vi ser barnkroppar flyta i havet, säger livräddaren Ali Saruhan till tidningen.

De första som anlände till olycksplatsen var fiskare. En av dem berättar för NTV att barnen troligtvis fått flytvästar som var avsedda för vuxna. Barnen gled ur flytvästarna när båten sjönk.

Migranterna ska ha gått på fartyget i Istanbul och varit på väg till EU-landet Rumänien. Tolv barn och sju kvinnor fanns bland dem, enligt turkiska medier.

Livligt trafikerat

Det är inte klart vad som orsakade olyckan tidigt på morgonen, men åklagare som leder en utredning säger till den turkiska nyhetsbyrån Anatolia att fartyget kan ha läckt. En annan teori är att fartyget kolliderat med en annan båt då vädret var dåligt och sundet var livligt trafikerat.

Tiotals båtar har kapsejsat i Egeiska havet och Medelhavet de senaste åren, men få rapporteras ha gått nära Bosporen. För två månader sedan räddade turkiska kustbevakningen 82 flyktingar från en båt vid kusten norr om Istanbul. Också de, mestadels syrier och afghaner, var på väg till Rumänien.

Antalet flyktingar som försöker ta sig in i Europa via Turkiets väst- och sydkust har ökat dramatiskt de senaste åren på grund av kriget i Syrien, enligt Hürriyet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer