Gyllene Gryning svärs in i grekiska parlamentet den 17:e maj. Foto: Scanpix

Många brottsmisstänkta i grekiska nazistpartiet

Uppdaterad
Publicerad

För första gången i Europa sedan nazitidens Tyskland har ett nynazistiskt parti tagit plats i ett europeiskt parlament. En sammanställning SVT gjort visar att flera av partitopparna i grekiska Gyllene gryning själva är dömda eller anklagade för våldsbrott.

För många invandrare i krisens Grekland präglas vardagen allt mer av rasistiskt våld och hot. Zakir Hossain från Bangladesh lägger några rissäckar till rätta i sin affär.

Trakasserar kunder

Tidigare låg den närmare Attika-torget, men sedan han och många invandrare med honom jagats bort från området, har han flyttat rörelsen. Fortfarande händer det att personer kommer in och hotar och trakasserar honom och hans kunder.

– Visst är jag är rädd. Så fort jag hör bråk utanför dörren stänger jag affären, det händer ibland flera gånger om dagen.

I affären träffar vi också Akram Misha som visar upp sin utslagna tand.

– Det hände när jag väntade på bussen tidigt på morgonen. Ett gäng kom och slog mig med en träpåk.

Attacker mot invandrare

Vittnesmålen om attacker mot invandrare är många. Ofta är de inblandade anhängare till Gyllene Gryning, men ibland handlar det också om medlemmar i partiet, eller till och med personer i eller kring partiledningen.

Vid valet den 6 maj tog 21 personer från Gyllene Gryning plats i parlamentet, 7 procent av grekerna röstade på partiet. Många ser det som ett uttryck för missnöje mot hur de etablerade partierna har hanterat den djupa ekonomiska krisen. Partiet gick till val på löften som att slänga ut alla invandrare och att sätta ut landminor längs med gränsen till Turkiet.

”Har ingen invandrarpolitik”

– Men det är inte så att grekerna har blivit nazister över en natt, säger författaren Dimitris Psaras. Saken är den att staten inte har någon invandrarpolitik, och Gyllene Gryning erbjuder en lösning. Det är ingen bra lösning men de gör något i alla fall och det ser folk.

Dimitris Psaras syftar på de områden i Aten som rensats på invandrare, som Attika-torget.

En sammanställning SVT gjort visar att minst sex personer i eller kring Gyllene grynings ledning är antingen dömda eller åtalade för mord, våldsbrott eller vapeninnehav. En av de som kom in i parlamentet vid valet den 6 maj misstänks just nu bland annat för rån och misshandel. En av dem som kandiderade men inte kom in ställs också snart inför rätta misstänkt för att tillsammans med två andra medlemmar ha knivskurit en afghansk man allvarligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer