Människor i staden Baao korsar en översvämmad gata. Under måndagen meddelade filippinska myndigheter att dödssiffran efter helgens oväder stigit till 68. Foto: AFP

Många döda efter oväder i Filippinerna

Publicerad

Dödsiffrorna stiger efter den storm som svepte in över Filippinerna under helgen. Minst 68 personer har omkommit och över 40 000 har tvingats lämna sina hem.

Stormen har orsakat jordskred och kraftiga översvämningar och minst 17 personer saknas fortfarande.

– Jag är rädd att dödssiffran kommer att stiga ytterligare då det är många områden kvar att söka igenom, säger Claudio Ycot, civilförsvarets chef i Bicolregionen.

Svag gradering

Eftersom stormen inte hade tillräckligt kraftiga vindar graderades den inte som tropisk cyklon, vilket kan ha gjort att människor inte tog den på tillräckligt stort allvar, enligt myndigheter.

Stormen har förstört ris- och majsskördar, och flera vägar och broar är ofarbara. Även om stormen dragit vidare regnar det fortfarande kraftigt i vissa områden vilket försvårar räddningsarbetet.

Filippinerna drabbas årligen av en mängd tyfoner och stormar som ofta har dödlig utgång.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer