Stora delar av vägen har spolats ner i floden Alaknanda i delstaten Uttarakhand. Foto: AFP/Indian Army/ScanpixVisa alla (3)
Visa alla (3)

Många döda efter oväder i Indien

Publicerad

Minst 70 människor tros ha omkommit i översvämningar och jordskred i norra Indien.

Kraftiga och ovanligt tidiga monsunregn vållar kraftiga problem. Minst 15 personer har omkommit i översvämningar i delstaten Uttarakhand, där vägar och hem spolats bort. Militärhelikoptrar har satts in i sökandet efter strandsatta invånaren.

– Vi kan inte bekräfta antalet döda då de flesta formerna av kommunikation har brutit samman i delstaten. . .  men minst 60 människor fruktas vara döda och närmare 50 000 är strandsatta, säger Yashpal Arya, ansvarig för Uttarakhands katastrofberedskap.

Skickar hjälp

Räddningsarbetet i delstaten försvåras eftersom fordon och en helikopter skadats av vattenmassorna. I går räddades 57 personer undan vattenmassorna i delstaten.

Många som lever nära de översvämmade floderna har flyttat till tillfälliga läger. Regeringen förbereder också att släppa ner vatten och mat med helikopter i avlägsna byar.

– Situationen är väldigt svår. Enligt väderprognoserna ska regnet hålla i sig i ytterligare tre dagar, säger Amit Chandola, talesperson för delstatsregeringen i Uttarakhand till Hindustan Times.

Ganges svämmar över

Enligt tidningen Hindustan Times har 71.000 pilgrimer på väg till heliga platser i Himalaya blivit strandsatta i delstaten Himachal Pradesh.

Kraftiga oväder har också drabbat delstaterna Punjab och Haryana. Vattenståndet i landets längsta flod, Ganges är två meter över det normala.

Fakta: Monsunregn

Visa

* Monsunregn är årstidsbundna regn i södra och sydöstra Asien.

* De är kraftigast på sommaren då uppvärmningen av den asiatiska kontinenten ger ett sug av luft in mot land från omgivande hav.

* När den fuktiga luften kommer in över land bildas kraftiga moln och regn, som är välbehövliga för jordbruket.

* Monsunregn faller mest i form av kraftiga åskskurar och ger i regel inte så omfattande och katastrofala regn som tropiska cykloner.

Källa: SMHI (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer