Foto: TT

Många döda i bombdåd i Syrien

Uppdaterad
Publicerad

Minst 19 personer dödades när en bilbomb exploderade i norra Syrien på lördagen, uppger det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) som bevakar konflikten från Storbritannien, skriver AP. 33 personer ska ha skadats, enligt TT.

Bomben utlöstes vid en buss- och taxistation i staden al-Bab, som ligger nära gränsen och kontrolleras av Turkiet.

13 av offren uppges vara civila. Dödstalet kan stiga eftersom läget är allvarligt för flera av de skadade, skriver AP.

Även den statliga turkiska nyhetsbyrån Anatolia rapporterar om dådet och uppger att tio personer dödats.

Ingen grupp har ännu tagit på sig dådet men det turkiska försvarsdepartementet säger att den kurdiska YPG-milisen ligger bakom.

”Inhumana och ociviliserade PKK/YPG-terrorister fortsätter att sikta in sig på oskyldiga civila. De använder samma metoder som Daesh,” skriver försvarsdepartementet, som använder beteckningen Daesh för terrorrörelsen IS, på Twitter.

Turkiet vill likställa YPG-milisen, som utgör en huvuddel av de kurdiskledda SDF-styrkorna, med den terrorstämplade kurdiska gerillan PKK.

Efter militära operationer sedan 2016 kontrollerar Turkiet och syriska rebellgrupper allierade med landet stora delar av området nära den turkiska gränsen, inklusive al-Bab.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.